– Målet har vært å ta tre gull. Nå har jeg endelig klart det, sier den 41 år gamle blomsterdekoratøren fra Molde.

Ut av komfortsonen

Norgesmesterskapet i blomsterdekorering ble arrangert fredag 21. til søndag 23. oktober. Den første oppgaven fikk deltakerne allerede for et par måneder siden. Her skulle de lage et alternativ kistedekor i furu.

– En venninne utfordret meg til å gå utenfor komfortsonen. Hun mente jeg hadde blitt for gammel til bare å vise at jeg er flink, og at jeg derfor måtte utfordre meg sjøl litt. Jeg hadde tenkt tanken på å lage et kistedekor som beveger seg, og venninna min mente at dette var en idé jeg burde gå for, sier Pettersson, som fikk god hjelp av faren til forberedelsene.

Hjelp fra Petter Smart

– Jeg kaller han bare for Petter Smart. Han hentet fem sykler i Årødalen, og sveiset sammen en konstruksjon som var bevegelig. Han holdt på med denne i over to uker, og hjalp meg med å avbarke nærmere 100 fururøtter, som var selve basen til dekoren. Jeg var også rundt i hager til snille moldensere som lot meg plukke diverse planter som leverandørene ikke hadde på lager.

Ulike bidrag

Fredag tok Pettersson med seg konstruksjonen og doktoren til Hankø Fjordhotell, hvor den første oppgaven ble fullført.

– Det var fascinerende å se at alle deltakerne tenker helt forskjellig, sjøl om vi har hatt helt likt utgangspunkt, sier hun.

– Trodde gullet røyk

Den andre oppgaven, som var en overraskelse, var å lage et blomsterseil. Her fikk alle deltakerne utdelt likt materiale. De ti med de beste poengsummene gikk videre til finalen. Pettersson var en av disse.

– Den siste oppgaven var å dekorere en urne i tre. Vi fikk halvanna time på oss. Jeg hadde tre ideer samtidig, og tullet meg helt vekk. Er det én ting jeg sier til alle lærlingene mine, er det at de alltid må fullføre en idé. Det er ikke tid til å skifte. Jeg måtte derfor ta meg sjøl i nakken og fullføre det jeg allerede hadde begynt på. På det tidspunktet trodde jeg at gullet røyk, sier hun.

Vil fortsette

Ikke bare fullførte Pettersson finaleoppgaven. Hun tok også gull.

– Det er sju år siden forrige gang jeg tok NM-gull, så dette var et slags comeback. Det var helt overveldende å få vite at jeg hadde gått helt til topps. Da jeg begynte i faget for 20 år siden tenkte jeg at de som holdt på til de var 40 år var altfor gamle. Nå er jeg der sjøl, men har ikke tenkt å gi meg ennå, sier hun.

Fikk fagpris

I tillegg til å ta sitt tredje NM-gull, fikk Pettersson også Fagprisen. Denne deles ut av Interflora under hvert NM i blomsterdekorering, og tildeles en person som har lagt ned en betydelig innsats for faglig utvikling over tid.

– Det er en veldig stor ære å få Fagprisen. Prisen henger høgt i miljøet vårt, og det var spesielt kjekt å få den mens jeg fremdeles er aktiv i konkurranser.