Torsdag tok Jonas Follestad (20) fra Molde tok NM-gull i søm og design.

– Jeg deltok på NM for to år siden, men da var det Anine Pascal Sørensen som var best. Det har vært et mål å komme på pallen siden den gang, og nå klarte jeg det. Jeg er veldig glad og stolt, sier han til Rbnett.

Best av åtte

Yrkes-NM ble arrangert av WorldSkills Norway og samarbeidsparter i Bergen 17.-20. oktober.

– Vi var totalt åtte som deltok i min klasse. På mandag fikk vi i oppgave å lage en 50-tallsinspirert kjole. Denne fikk vi 20 timer på oss til å sy, før dommerne skulle vurdere alle arbeidene, sier Follestad, som sto på toppen av pallen og mottok applaus torsdag.

Uteksaminert lærling

20-åringen har gått Design og håndverk på Romsdal videregående skole, og Design og tekstil på Borgund videregående skole.

– De to siste årene har jeg jobbet som lærling hos Trude Nistad. Her ble jeg uteksaminert i august, sier Follestad, som nylig flyttet til Fredrikstad.

Stolt læremester

Trude Nistad er stolt over sin tidligere lærling.

– Under forrige NM tok Anine gull, og denne gangen var det Jonas som gikk til topps. Det er veldig stas at det er lokale vinnere to år på rad, sier hun.

– Godt gjort

Nistad beskriver 20-åringen som en kreativ, dyktig og sømteknisk sterk gutt.

– Det er godt gjort å prestere under slike konkurranser. De jobber under et stort press. Da er det ekstra kjekt å se at de er så flinke, sier hun.

Anbefaler utlandet

Follestads største drøm er å bli en anerkjent motedesigner. Nistad tror absolutt at han har store mulighet til å leve ut drømmen.

– Jeg tror det kan være et yrkesvalg som er godt egnet for Jonas. Samtidig så er ikke dette en dans på roser. Selv gikk jeg på Esmod i Oslo, men skulle jeg valgt om igjen, hadde jeg studert i utlandet. For eksempel på Central Saint Martins i London eller NABA i Milano. Da får du et internasjonalt innblikk i hvordan yrket fungerer - på godt og vondt. Jeg tror at dersom du skal hevde deg høyt og bli anerkjent i dag, er du nødt til å oppleve utlandet, sier hun.

Detagerne fikk i oppgave å lage en 50-tallsinspirert kjole. Foto: Privat