Forfatter Vidar Kvalshaug fra Averøya har skrevet en kommentar i Dagsavisen om fogderistriden i Møre og Romsdal. Her gir han vømlingen Hans Rotmo rett i teksten fra 1986: "Han Gammel-Erik, han e' møring".

"Hans ånd lever der ennå, i beste eller verste velgående. Det er strid på alle fronter og det er merkelig og litt smertefullt å være oppvokst i grenselandet Nordmøre/Romsdal og nå sitte på utsiden og se det.", skriver Kvalshaug som er bokaktuell med novellesamlingen "Alt på stell". I Dagsavisen er han debattvikar, spaltist, litteraturanmelder.

"Mørebenken på Stortinget er en av landets hardeste arbeidsplasser. Samme hva du bringer hjem til jul, kan du komme til å plassere det femten meter inn på feil del av fylket og helvetet bryter løs. Og taler du saken for et større område enn den tredelen du er valgt fra, blir det misforståelser, mistanker og beskyldninger, lokale lister som skal straffe deg ved neste valg", skriver Kvalshaug som mener fogderiene til enhver tid ligger i en betent konflikt.

Mener seg forbigått

Han tar også opp regionreformen der en del nordmøringer vil til Trøndelag - noe fylkesmann Lodve Solholm hopper elegant over når han lanserer sine framtidige grenser.

"Raseriet nord i Møre og Romsdal handler om at Molde har fylkesadministrasjonen og at Kristiansund mener seg forbigått med statlige arbeidsplasser og fylkeskommunale kroner. Fakta kom på bordet nå i oktober: Nordmøre har fått høyere andel av midlene enn folketallet tilsier. Man skulle tro at tonen kan bli en annen, men det er grunnlag for å tvile. Fylkesvaraordføreren har rykket ut og bedt folk i fylket slutte å ødelegge hverandre. Hva er det som har skjedd?", spør Kvalshaug som peker på sjukehusplasseringen som den store akilleshælen.

Sjukehus på ei myr

"Det ble lagt på ei myr fem mil unna Kristiansund og to mil unna Molde. Selv om det er en nedbetalt fastlandsforbindelse, satte det i gang voldsomme følelser i Kristiansund. Byen anla rettssak mot staten i vår, men tapte. Saken er anslått å ta 20 millioner fra et allerede presset kommunebudsjett. Kristiansund er på ROBEK-lista."

Kvalshaug kommer også inn på Frp-striden der det ligger an en politisk thriller mellom Frank Sve og to profilerte rikspolitikere. Og kulturlivet som han kaller assymetrisk ettersom Kristiansund fortsatt møter mptbør på sitt operahus. Og mediene får sitt:

Solskjær vinner, Molde taper

"Lokalavisene står steilt mot hverandre, noe som er sunt inntil et visst punkt, men det har vært harde tak. Små detaljer blir blåst opp til store symptomer. En romsdaling i fyllearresten i Kristiansund en lørdagsnatt, blir en geografisk vinkling – og motsatt i Molde. Kristiansunderen Ole Gunnar Solskjær trener Molde FK. Hans lokalavis Tidens Krav har en morsom dekning: Når Molde vinner, er det Solskjær som har vunnet. Når Molde taper, er det Molde som har tapt."

Og neste år kan både Molde, Ålesund og Kristiansund ha hvert sitt eliteserielag...

Les hele kommentaren på Dagsavisen.no