I høst og i fjor høst er det gjort om lag 50 historiske funn av gjenstander i potetåkrene i Sunndal i Møre og Romsdal. Noen gjenstander er over 2.000 år gamle.

En av gjenstandene er deler av en gullring fra romertiden, skriver Adresseavisen.

– En ting er å finne en gullklump. Noe helt annet er det å finne en del av en slangehodering som er 1.600 år gammel. Da er det ekstremt spesielt. I romertiden var det ikke mange som hadde noe slikt i Midt-Norge. Dette var ingen hvem som helst, sier Christian Senundset Husby.

Det var hans kamerat Alf Harald Dragseth som fant gullringen, som skal være den første gullgjenstanden som er funnet i Sunndal fram til nå.

– Jeg skulle krysse et felt det var tre av oss som jobbet på. Jeg gikk raskt over med metalldetektoren mens jeg gikk – og fant ringen helt tilfeldig, sier Dragset.

Arkeolog Jarle Stavik fra Nordmøre museum mener at gullringen fra romertiden ble brukt som symbol og pynt – og viser status.

– Gull fra eldre jernalder blir av arkeologene gjerne brukt for å vise til steder der det satt folk med makt, i sammenheng med et hierarki der mengden gull viste hvor man var på rangstigen innen eliten. Mannen som hadde denne dobbelthodete slangehoderingen har sannsynligvis hatt underliggende krigere på gården, sier Stavik.