Molde kommune har bygd nytt pumpehus i sjøkanten ved Elvemoloen. Anlegget inngår i fornyelsen av avløpssystemet i byen. Neste store prosjekt blir renseanlegg i Molde Vest.

De kommunale vann og avløpsanleggene fra Romsdalsgata, og sør til Apoteker Aas gate, er gjennom 2016 blitt skiftet ut. Som en del av dette anlegget er det også etablert en ny avløpspumpestasjon ved Elvemoloen.

Også for tinghus

Pumpestasjonen tar hånd om avløpet fra to eksisterende bygg, som fram til nå har sluppet avløpet sitt på en kommunal overvannsledning med utslipp sør for Elvemoloen. Det er også tilrettelagt slik at et framtidig tinghus får en avløpsløsning, opplyser Bjarte Koppen, leder i Molde Vann og Avløp KF.

– Hvor havner kloakken?

– Kloakken som går fra pumpestasjonen ved Elvemoloen pumpes videre vestover i hoved-avløpsnettet. Avløpsvannet blir til slutt renset ved avløpsrenseanlegget på Cap Clara (Kvam).

– Blir vannkvaliteten i havnebassenget og fjorden bedre etter denne omleggingen?

– Vannkvaliteten i havnebassenget har de siste åra vært veldig god. Tiltaket med fjerning av dette direkteutslippet gjør vannkvaliteten enda litt bedre.

– Hvordan er det med avløpssituasjonen i Molde sentrum og Molde kommune for øvrig?

– Molde er velsignet med gode resipienter som håndterer godt tilført avløpsvann. Likevel har kommunen en ambisjon om god avløpsrensing og 100 prosent tilknytningsgrad til kommunale avløpsrenseanlegg. Det vil si at alt avløpsvannet skal gå gjennom avløpsrenseanlegg. Dette er krevende da det er mye bebyggelse i Molde som ble satt opp i en tid da en ikke hadde fokus på at avløpsvannet fra boligene skulle ledes bort og renses. Vi har per i dag igjen to mindre utslipp som etter planene skal utbedres i 2017. Vi er med dette på god veg til å bli den første kommunen i Møre og Romsdal som har 100 prosent tilknytningsgrad til kommunale avløpsrenseanlegg.

God kvalitet

Sist undersøkelse, fra 2012, konkluderer med at Molde-Fannefjorden kan vurderes som Meget God-God. Det må legges til at rensingen i fjordene er blitt betydelig bedre siden siste resipientundersøkelse, påpeker Koppen.

– Er alt som skal moderniseres modernisert?

– Drift og utvikling av vann- og avløpsinfrastrukturen i en kommune er ikke noe en blir ferdig med. Rørledningene som vi legger i dag har en forventet levetid på 100 år. Det er et generelt problem i vann- og avløpsbransjen at kommunene passer for dårlig på ledningsnettet sitt og skifter ut for lite rør. Molde kommune er ikke blant disse kommunene, slår Koppen fast.

Neste renseanlegg

Styret i Molde Vann og Avløp KF har satt tøffe mål på ledningsfornyingen i Molde.

– Vi har de siste åra skiftet ut ca. 1,2 prosent av ledningsnettet hvert år. For å kunne opprettholde dagens kvalitet på vann og avløpstjenestene må vi opprettholde denne utskiftingstakten i mange år framover. Det neste store tiltaket, ut over ledningsfornying, innenfor avløpsområdet er av avløpsrenseanlegget som håndterer avløpsvannet fra innbyggerne vest for Moldeelva på Cap Clara (Kvam) skal oppgraderes. Dette tiltaket vil bli gjennomført i 2017/2018, sier Bjarte Koppen.