Politimesteren foreslår at det i fremtiden skal være lensmannskontor i Eide/Fræna, Vestnes, Rauma, Sunndal, Vanylven, Ulstein/Herøy, Volda og Ørsta, Haram, Sykkylven, Aure og Sunndal.

Bøen følger i stor grad konklusjonene fra en intern arbeidsgruppe i politiet som la frem sin tilrådning for fjorten dager siden. Gruppen foreslo tre politistasjoner og ni lensmannskontor i fremtidens Møre og Romsdal, men politimesteren ønsker også kontor i Eide/Fræna og på Vestnes.

Han ønsker også å flytte kontorsted for det nye Nordre Sunnmøre lensmannsdistrikt fra Ørskog til Haram. Samtidig signaliserer han et ønske om å flytte kontoret i Ulstein til Myrvåg-området i Indre Herøy når det passer med utløp av eksisterende husleiekontrakt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildet er hentet fra Bøens forslag.

Vil beholde Eide-kontor

I dag er det tre lensmannsdistrikt mellom Molde og Kristiansund: Averøy, Eide/Gjemnes og Fræna. De to første er i dag samlokalisert med kontor på Eide, mens Fræna har kontor i Elnesvågen.

Arbeidsgruppen vil at Averøy og Gjemnes skulle legges under Kristiansund politistasjonsdistrikt, og at Fræna og Eide skal legges under Molde politistasjonsdistrikt.

Bøen foreslår at et eget tjenested for Fræna og Eide med kontor på Eide. Averøy og Gjemnes får tjenestested ved politistasjonen i Kristiansund.

– Ble litt for tynt

Fredag ble forslaget fra Bøen sendt på høring til alle kommunene i Møre og Romsdal.

– Jeg kan i all hovedsak slutte meg til det framlegget som arbeidsgruppa kom med i en grundig rapport, men jeg kjenner det slik at polititilbudet ble litt for tynt i noen folkerike områder. Det er bakgrunnen for de endringene jeg har gjort, sier han i en pressemelding.

– Nye måter å arbeide på vil veie opp for de lokale ulempene ved å slå sammen noen av lensmannskontorene. En del av poenget med nærpolitireformen er at vi skal legge opp arbeidet på nye måter. Vi skal være mer ute på hjul, gjøre mer av etterforskningsarbeidet på stedet og korte ned saksbehandlingstiden. Samtidig skal vi profesjonalisere samarbeidet med kommunene gjennom politiråd og egne politikontakter for blant annet å målrette det forebyggende arbeidet lokalt, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildet er hentet fra Bøens forslag.

Ba om råd

Arbeidsgruppen som la frem sine konklusjoner for to uker siden, la politifaglige kriterier til grunn for arbeidet sitt.

Nå har Bøen gjennomført to møter i en styringsgruppe der ni ordførerer fra hele fylket og ansatte sine fagforeninger er med. I tillegg har han hatt møter med de tre regionrådene, samt møtt i en rekke formannskap og kommunestyrer i løpet av de siste månedene.

– Involveringen fra kommunene har vært svært viktig for meg. Jeg har bedt om råd fra lokalpolitikerne fordi det er de som vet hvor skoen trykker. Min målsetting er at vi skal lage en så god polititjeneste som mulig for hele fylket, sier han.

– Skal gi et fullverdig tilbud

Bøen sier dette om forslaget:

– Ved å slå sammen lensmannsdistrikt skal vi bygge opp kontorenheter som er stor nok til å gi publikum et fullverdig tilbud. De skal sørge for beredskap, etterforskning, forebygging og utføre sivile gjøremål. De skal i størst mulig grad være selvhjelpende. Det er vår hovedmålsetting at vi skal få et mer operativt, synlig og tilgjengelig politi, sier han, og understreker at forslaget ikke er hogd i stein:

– Vi skal nå ha en omfattende høringsprosess der kommunene er utfordret til å komme med innspill. Det skal holdes en stor høringskonferanse i Ålesund 3. november, og vi skal ha ny møter med ordførere og tillitsvalgte før høringsfristen går ut 2. desember. Da har jeg et par uker på meg til å utforme et endelig forslag til Politidirektoratet, som skal avgjøre strukturen.