Jens Stoltenbergs «Min historie» slippes i dag. Her letter Norges tidligere statsminister på sløret rundt en rekke konflikter før og mens hans styrte landet.

Ble byttet ut

I 2007 ble den erfarne Ap-politikeren Karita Bekkemellem bedt om å gå av som barne- og likestillingsminister. Inn kom den helt politisk uerfarne Manuela Ramin-Osmundsen – noe som skulle vise seg å bli ei hodepine for Stoltenberg II-regjeringen.

I «Min historie» forteller Stoltenberg om hva som skjedde.

Var fraværende

«Karita var ingen sterk administrator. Hun var ikke den som tok styring over departementet sitt, og de siste månedene hadde hun også vært litt fraværende. Hun var lite til stede i regjeringen, var kommet på kant med sitt eget fylkesparti og var mindre synlig i offentligheten enn tidligere», skriver Jens Stoltenberg.

Han innrømmer likevel at han aldri har vært så i tvil om et statsrådskifte som da.

Tvilte seg til skifte

«Jeg rådførte meg med Hill-Marta, Martin og Helga, med Jonas og Bjarne Håkon, med nøkkelmedarbeidere på Statsministerens kontor og med fortrolige samtalepartnere som Kjetil Try og Jan-Erik Larsen. Jeg fikk sprikende råd. Alle ønsket en dyktig statsråd med innvandrerbakgrunn, men mens noen mente det var helt nødvendig å bytte ut Karita, mente andre det var galskap. Jeg tvilte meg fram til at det var riktig med et skifte. Jeg ønsket Manuela inn. Da måtte Karita gå», skriver Stoltenberg.

«Feig»

Bekkemellem var statsråd i to regjeringer, først i 2000-2001, deretter i 2005-2007. Begge gangene i Barne- og familiedepartementet (skiftet navn til Barne- og likestillingsdepartementet i 2006). Hun satt også på Stortinget for Møre og Romsdal i fem perioder.

– Tett på

Jens Stoltenberg har skrevet på boka siden 2007, men det er spesielt etter at han gikk av som statsminister at skrivearbeidet har skutt fart.

Forlaget melder om en åpenhjertig selvbiografi om Stoltenbergs veg til topps i politikken.

«Her er politisk strid og hardt arbeid, men også varme og latter, og vi kommer tett på familien i glede og sorg», heter det i omtalen.