Kommunalminister Jan Tore Sanners opplegg med å lage større kommuner og bruke tvang for å få enkelte kommuner til å slå seg sammen, kan få en brå slutt dersom Arbeiderpartiet vinner valget neste høst og kommer i regjering. Det varslet partileder Jonas Gahr Støre ifølge Klassekampen.

Vil ikke tvinge kommunene

Nestlederen i Ap, Hadia Tajik, bekrefter at Ap sier kontant nei til å bruke tvang for å få til kommunesammenslåinger.

– Vi ønsker også endringer i kommunestrukturen. Når det er lokalt drevne prosesser der kommuner er enige om å slå seg sammen, slik jeg forstår det har vært med Molde, Midsund og Nesset, vil vi ikke motsette oss nye kommunegrenser. Men vi ønsker ikke å bruke tvang. Endringer må skje, men vi ønsker en litt mer langsiktig horisont, sier Hadia Tajik.

Hun er opptatt av at endringer i kommunestrukturen er noe som skal stå seg i flere tiår.

– Vi er ikke enig i måten kommunereformen har vært rushet fram på, og at det har blitt tatt i bruk økonomisk pisk, legger Tajik til.

Ap-nestlederen mener endringer i kommunestrukturen må være godt forankret lokalt, og være nyttige.

– Hva skal folk tenke; de har deltatt på folkemøter og folkeavstemning og så kan det bli full stopp?

– Jeg kan berolige med at stedene der det har vært lagt et godt grunnlag for kommunesammenslåing, faktagrunnlaget har vært til stede og det har vært kjørt gode prosesser, vil også Arbeiderpartiet legge til rette for kommunesammenslåing. Men vi vil ikke tvangsgifte noen.

– Er det aktuelt for Arbeiderpartiet å ta fra kommunene de økonomiske gulrøttene kommunalminister Sanner frister med?

– Vi er åpne for å se på innretningen. Det betyr at vi er for positive incentiver – gulrøtter – men vi er ikke med på «medaljens bakside»; at man vil straffe kommuner økonomisk hvis de ikke går sammen med andre kommuner.

– Hvordan ser kommunekartet ut når vi kommer til januar 2020, da kommunereformen skal tre i kraft?

– Reformen til regjeringa har ikke utløst et skred av kommuner som vil slå seg sammen. Jeg tror vi får færre kommuner i 2020 enn i dag, men ikke vesentlig færre, sier Hadia Tajik.