Kom Vekst, som var Kristiansunds svar på Molde Næringsforum, har nå slått seg sammen med Nordmøre Næringsråd og næringsforeningene i Averøy og

Tingvoll, og etablert Kristiansund og Nordmøre Næringsforum – forkortet til KNN.

Havbruk og helse

Under et møte i olje- og gassforumet Petropolen i Kristiansund torsdag, orienterte nytiltrådt daglig ledder Finn Backer om KNN og satsingsområdene framover. Han pekte på havbruk og helseinnovasjon som de viktigste, i tillegg til olje.

Med et sekretariat på 12 medarbeidere, får KNN en slagkraftig organisasjon som skal bidra til utvikling og vekst i de tre kommunene som er med.

– Hvilke utfordringer står Kristiansund, Averøy og Tingvoll overfor?

– Det ligger en veldig utfordring i at vi i de tre kommunene ikke klarer å forene oss når det gjelder kommunestruktur. Sjøl ikke Averøy og Kristiansund, som har ligget så nær hverandre i alle år. har klart å forene seg. Ellers ligger det en utfordring i å omstille seg litt fra oljesektoren. Vi har vært veldig ensformig i næringsstrukturen, sier Finn Backer.

Petropolen Olje- og gassforumet Petropolen i Kristiansund ble orientert om KNNs planer framover. Foto: Egil H. Torvik

Havbruk og helse

Han peker på havbruk og helseinnovasjon som de viktigste satsingsområdene, i tillegg til offshore.

– At vi klarer å omstille oss, bli flinke og tør å satse litt på de leverandørene vi har innenfor marin sektor, tror jeg blir viktig. Jeg tror også det er viktig å få de som jobber innenfor marin sektor til ¨å innse at de trenger å jobbe sammen, og utvikle kompetanse, hvis de skal bli større. Det er veldig store aktører de leverer til.- Det fins ikke én liten oppdretter igjen på Nordmøre. Det er Salmar, Marine Harvest og Lerøy som er her, sier Finn Backer.

Striden tilbakelagt

Han er klar på at KNN er ferdig mes sjukehussaka.

– Vi ser nå videre på hva vi kan skape innenfor helse i forhold til næringsliv, men som også indirekte kan gi et bedre helsetilbud her, sier Finn Backer.

– Det betyr at KNN har lagt sjukehusstriden bak seg, og kjører videre med det utgangspunktet som foreligger nå?

– Ja, vi forholder oss til det. Sjukehusstriden er tilbakelagt. Vi i KNN vil nå gjøre det beste ut av de mulighetene som foreligger framover. Og det er muligheter, sier Finn Backer,

– Jeg tror en har behov for forskning og utvikling, og et privat tilbud i tillegg til at en har et bra distriktsmedisinsk senter og et sjukehus. Det er viktig å ha et sjukehus, med det som skjer der når det gjelder både akuttbehandling og spesialisthelsetjenester. Men det er også veldig mange ting som ikke trenger å utføres ved et sjukehus, og som kan inngå i en enklere sammenasetning – men med en tilfredsstillende operasjonsstue. Det kan være spesialisthelsetjenester innenfor alt fra tannhelse til hjerte og øyekirurgi sier Finn Backer.

Mange arbeidsplasser

Han framholder at et helseinnovasjonssenter, som Kristiansund nå forsøker å få etablert, kan gi mange arbeidsplasser.

– Hvor mange kan det gi?

– Det er veldig tidlig å kunne si noe om det. Det kommer an på hvor flinke vi er, hvor flinke de folkene vi engasjerer er – og hvor mange teknologier vi får lov til å pilotere og utvikle, Men vi håper at det skal bli en betydelig satsing på sikt. Innenfor forskning og utvikling bør vi ha som målsetting å få 50–100 arbeidsplasser, sier Finn Backer. Arbeidsplassene ved det distriktsmedisinske senteret som skal etablereres i Kristiansund, kommer i tillegg.

Finn Backer forteller at innovasjonssenteret vil bli etablert som et eget AS, som skal samarbeide med det offentlige,

Han sier at de nå er spent på om helseforetaket velger å bruke det eksisterende sjukehuset.

– Det vil si at vi kan gå inn der og ta ledig kapasitet. Alt ligger til rette der. Spesielt operasjonsstuene er tipp topp. Og det vil koste mye å flytte på utstyret, sier Finn Backer, som forteller at de også har andre lokaliseringsalternativ.