En kveld i mai i fjor ble mannen i slutten av 30-åra kjørt fra sentrum og hjem til boligen sin i Molde av politiet fordi han var beruset. Han ble forlatt i sin egen stue, og fikk beskjed om å holde seg i ro det neste døgnet.

Ikke lenge etterpå ble politiet kontaktet av en person som meldte fra om et pågående innbrudd i samme område som de nettopp han kjørt mannen til.

Mannen hadde da knust et vindu samt ei rute i ytterdøra hos naboen sin, og klart å låse opp døra. Patruljen fant tiltalte mens han fortsatt befant seg inne i leiligheta til naboen. Under ransaking av tiltalte fant politiet 22 Stesolid-tabletter i jakka hans. Disse hadde han stjålet fra leiligheta.

Til sjukehus

Tiltalte framsto på dette punktet ruset og ute av stand til å ta vare på seg sjøl. Han blødde fra kutt på hendene, og ble brakt til sjukehuset i Molde for behandling.

I avhør et par måneder seinere forklarte han at han var psykotisk på dette tidspunktet, og trodde han var i egen leilighet.

Sjølforskyldt rus

Romsdal tingrett legger til grunn at tiltaltes rus var sjølforskyldt, og at han derfor strafferettslig skal bedømmes som om han var edru. Retten var ikke i tvil om at han handlet forsettlig da han knuste vinduet og glasset i døra.

Han ble derfor funnet skyldig i grovt tjuveri, oppbevaring av narkotika og skadeverk.

Gjenganger

Mannen rusmisbruker og for tida uten fast bosted. Han er ikke fra fylket, og oppholder seg ikke lenger i Molde. Han er bøtelagt og straffedømt en rekke ganger tidligere, hovedsakelig for vinningskriminalitet, samt overtredelser av vegtrafikkloven og narkotikalovgivningen. Det dreier seg da om rusrelatert kriminalitet, og Romsdal tingrett mener mannen må anses som en gjenganger.

Må sone 60 dager

Forholdene kvalifiserer til ubetinget fengsel i 90 dager, men på grunn av at saka har hatt lang liggetid hos politiet finner retten det passende å redusere straffen til fengsel i 60 dager.

Retten tar hensyn til mannens økonomiske situasjon og finner han ikke egnet til å betale saksomkostninger.