Nordconsult har laget en massiv rapport om «tilbudsstruktur for videregående opplæring» i Møre og Romsdal. Rapporten er nå ute til høring, og politikerne i Fræna forventer i den forbindelse å bli hørt.

Et enstemmig kommunestyre går sterkt imot forslag om å legge ned studietilbudene RM og BA ved skolen i Elnesvågen.

Den som tordnet hardest på talerstolen var skolemannen Arne Stavik fra Ap. Han jobbet ved Fræna vgs. fra 1976 til 2012, de siste 25 årene som rektor. Stavik synes det er flott at rapporten ønsker å styrke flere viktige utdanningstilbud i Fræna, men kan ikke fatte og begripe at restaurant- og matfag foreslås nedlagt til fordel for en satsing kun  på Rauma vgs. i Romsdal. I rapporten argumenteres det på følgende vis:

Nye lokaler på Næs

«Det har dei siste fire åra vore eit stabilt, men lågt tal på primærsøkjarar til restaurant og matfag ved begge skolana, spesielt på VG2. For å styrke fagmiljøet og gjere det mogleg å tilby VG2 matfag, er det i forslag til ny struktur valt å avvikle tilbodet ved Fræna og auke talet på skoleplassar ved Rauma. Rauma har nye lokalar til RM, medan fylkeskommunen leiger lokalar til RM på Fræna. Desse er ikkje tilfredsstillande. Å etablere eit regiontilbod på Rauma vil kunne vere positivt for skolen og oppretthalde den høge statusen som skolen tradisjonelt har hatt på dette faget».

Arne Stavik kjøper overhodet ikke denne argumentasjonen.

– Det fungerer ikke slik i praktis. Elevene flytter ikke etter faget. De velger heller en annen utdanning. Det har vi mange tidligere eksempler på. Det blir for lang avstand. Det blir ingen styrking av Rauma videregående, men snarere en rasering av et viktig tilbud ved Fræna vgs. Som igjen vil svekke rekrutteringen i Molde og nabokommunene, mener Stavik.

Forventer å bli hørt

– Dette handler om reiselivet i hele ytre Romsdal, som er et uttalt satsingsområde. Vi trenger restaurant- og matfag også i Fræna. Det er helt åpenbart, og jeg forventer at utdanningsutvalget og fylkestinget lytter til denne argumentasjonen. Fordi den er helt reell, sier Stavik.

Faglærer Tove Jegthaug har stått bak grytene på Fræna vgs. i 28 år. Hun er, ikke overraskende,  hjertens enig med Arne Stavik.

– Det er en uttalt målsetting for fylkeskommunen at flest mulig av VG1-elevene skal ha muligheten til å bo hjemme. Det skal unngås en reisetid på over en time. Da blir dette helt feil og vil føre til enda lavere søking mot restaurant- og matfag. For de som bor i Eide, Fræna, Aukra, Midsund og Molde kommer ikke til å søke seg til Åndalsnes. Det blir for  langt unna. Da er Kristiansund nærmere for ganske mange. Jeg tror heller ikke at Rauma vgs. blir styrket. Vi har et like bra utdanningstilbud her i Fræna, og vi har faktisk større søking enn Rauma. Det vil være svært uheldig og uklokt å legge4 ned RM i Fræna, fastslår hun.

VG1 bygg og anlegg (BA) foreslås også nedlagt. Det vil styrke det faglige tilbudet å samle det til en skole, ifølge rapporten. Det vil i så fall være Romsdal vgs.

– Her vil de altså bygge ned byggfag, et skikkelig godt tilbud som er bygd opp og satset på gjennom mange år i Fræna. BA har gode lokaliteter, meget godt samarbeid med lokal byggebransje, og utdanner mange dyktige fagfolk som næringslivet trenger, sier Arne Stavik.

Mye positivt

– Det er mye positivt i rapporten, flere utdanningsprogram er foreslått styrket, så det er bra utsikter for Fræna vgs. Men å legge ned to viktige utdanningsprogram kan vi ikke gå med på. Dessuten bør fylkespolitikerne nå være klar over at Fræna videregående skole trenger en oppgradering. Det satses voldsomme summer på byskolene, nå står blant annet Fræna vgs. for tur. Her trengs det investeringer, skolen er godt over 30 år, sier Arne Stavik.

Tove Jegthaug sier at fagtilbudet ved RM i Fræna ikke står noe tilbake for det som serveres ved Rauma vgs. Hun vil at begge linjene skal bestå. Foto: Per Tormod Nilsen