– Vi mottok til sammen 2000 doser. Disse er nå utdelt til fastlegekontorene, som er klare til å starte vaksineringen, sier kommuneoverlege Cato Innerdal til Rbnett.

Sju til ti dager

Sesonginfluensa er en virussykdom forårsaket av en spesiell type virus. Innerdal sier at man vanligvis smittes i vintersesongen, fra desember til mars.

– Ved typisk influensa kommer symptomene relativt kjapt, med feber, hodepine, muskelsmerter, dårlig allmenntilstand og tørrhoste. Tilstanden er vanligvis selvbegrensende, og varer oftest fra sju til ti dager, sier han.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har omtrent 20 prosent av de som blir smittet få eller ingen symptomer, men de kan likevel smitte andre.

Utsatte grupper

Innerdal sier at det ikke finnes lokale tall på hvor mange som blir syke hvert år.

– Antall smittede varierer fra år til år. I år med større epidemier kan 10 til 30 prosent av den norske befolkningen bli smittet, sier han, og legger til at noen grupper er mer utsatte enn andre:

– Dette gjelder særlig eldre personer, personer med kroniske sykdommer og gravide etter 12. svangerskapsuke. I tillegg anbefales det at helsepersonell og andre som har kontakt med pasienter tar vaksinen. Dette for å redusere risikoen for at disse smitter personer som er ekstra utsatt for alvorlige komplikasjoner av influensa.

Bør vaksineres nå

Innerdal sier at det beste tidspunktet for vaksinasjon er fra slutten av september til begynnelsen av november.

– Da rekker man å bli motstandsdyktig før vinteren. Jeg anbefaler derfor at de i risikogruppene til å ta kontakt med fastlegekontoret sitt for å avtale vaksinering, sier han.

FHI sine hjemmesider heter det at full beskyttelse oppnås etter én til to uker etter vaksinering, og at vaksinen gir beskyttelse hos 50 til 80 prosent.

– Forståelig at enkelte er skeptisk

Ifølge Innerdal er det mange i vårt område som tar influensavaksinen hvert år.

– Likevel er det nok langt flere som burde tatt vaksinen, enn de som faktisk tar den. Det er forståelig at enkelte er skeptisk til influensavaksinen. Når det er sagt, så er dette en annen vaksine enn den man brukte i forbindelse med svineinfluensaen. Influensavaksinen er ansett som trygg.