Landets alpine redningsgrupper har vært samlet til nasjonal øvelse i Romsdalen i helga, med Romsdal Fjellredningsgruppe (RFG) som vertskap. Hensikten har vært å utvikle fjellklatrerne og metodene, og dele erfaringer på tvers av gruppene.

Søndag ettermiddag betegnes den nasjonale øvelsen i bratt redning som svært vellykket i fagmiljøene. Totalt 90 spesialmannskap fra hele landet har vært i sving i Rauma.

Flott øveterreng

Øyvind Høgset er leder i Romsdal fjellredningsgruppe, som i alt teller 28 mann. Sammen med mannskap fra de andre åtte fjellredningsgruppene har det vært øvd massivt på bratt redning hele helga.

Stort bedre område å øve i enn Trollveggen, Romsdalen og Skorgedalen, skal en lete lenge for å finne.

Alt er frivillig

- Det har vært en viktig og bra øvelse. Totalt har vi vært rundt 90 personer i sving, høyt og lavt hele helga. Vi har hatt med oss Statens Luftambulanse, 330-skvadronen fra Ørlandet med Sea-King, og Hovedredningssentralen har også medvirket. Tre helikopter var i full sving hele lørdagen, mens vi søndag har brukt to helikopter for å løse forskjellige krevende oppdrag. Alt er basert på frivillig innsats når det kommer til redningsgruppene, sier Øyvind Høgset til Romsdals Budstikke.

De har øvd på samarbeid innad i gruppene, og samarbeid med luftambulanse, Sea-King-mannskap og hovedredningssentralen.

- Man blir rett og slett bedre kjent med hverandre, og får kartlagt styrker og svakheter. Hva er det vi kan, og hva er det vi ikke kan? Her får vi også øvd inn diverse prosedyrer for bratt redning, sier Høgset.