Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer ble presentert denne uka. Ni romsdalinger er på lista – alle menn – her er det ingen overraskelser i så måte. Likevel er det noen av dem som har gjort det svært godt det siste året, mens andre har fått formuen redusert.

Omfattende arbeid

Den årlige lista til Kapital baserer seg på mer reelle verdier enn det som kommer fram i ligningslistene.

Som Kapital selv skriver: «Før vi kommer frem til formuer vi kan presentere her, har vi pløyd igjennom noen tusen resultatregnskaper, balanser og noter. Vi har vært i kontakt med talløse muntlige kilder [...] Vi har sjekket nyhetsarkiver, informasjon fra Brønnøysundregistrene, aksjonærlister, eiendomsregistre, kursdata, samt finansdatabaser [...] Vi forsøker så langt det lar seg gjøre å kontakte personene selv for å drøfte anslaget vi har kommet frem til for formuene deres.»

Lista danner derfor et godt bilde på hvem som har penger og makt i det norske næringslivet.

Røkke på topp

Når det gjelder rikinger fra romsdalsregionen, har Kjell Inge Røkke vært klart på topp gjennom mange år. Han er, ifølge lista, den tiende rikeste personen i Norge. Han har i år økt formuen mest av alle de 400 som er med på lista.

Kapital mener han nå er god for 17,2 milliarder kroner – opp fra 11,1 milliarder i fjor. Grunnen til det store hoppet er, ifølge Kapital, at «Røkke igjen gjør det han er aller best på: å gå motstrøms og få gjennomført store strukturelle grep i industrier som sliter, samtidig som han, usentimentalt, tar gevinst når han kan».

Wenaas vokser også

Neste romsdaling på lista er Lars Wenaas. Kapital vurderer hans formue til 10,4 milliarder kroner, en økning fra 7,85 milliarder i fjor. Det gir ham på en 14. plass på rikingelista.

«Med positiv utvikling i samtlige investeringer, leieinntekter på rundt 800 millioner kroner og salg av flere hoteller med god gevist, var det siste året bra for familien Wenaas», konkluderer Kapital.

Gjelsten og Fredly

Bjørn Rune Gjelsten ligger på 21. plass på lista. Han har økt formuen fra 6,7 milliarder kroner til 7,0 milliarder, skriver Kapital. En del av veksten kommer fra nedsalg i Kid, da selskapet gikk på børs.

Deretter er det et godt hopp ned til neste lokale riking: Arne Fredly fra Molde. Den Monaco-baserte investoren er på 82. plass med ei formue på 2,7 milliarder kroner, en økning på en halv milliard fra i fjor.

Ifølge Kapital har Fredly eiendommer og sjeldne biler verdt rundt én milliard kroner. Han har også store verdier i forskjellige bankaksjer.

Steinsvik

Neste romsdaling på lista er Stein Sturla Steinsvik. Grunnleggeren av Hustadmarmor er Norges 150. rikeste person, ifølge Kapital. De mener han er god for 1,5 milliarder kroner – som i fjor.

Hans niese Iben Anne-Marta Steinsvik er også oppført på lista med ei formue på 775 millioner kroner. Hun arvet sin far Kjell Rasmus Steinsvik, tidligere medeier i Hustadmarmor, da han gikk bort for 16 år siden.

En med nedgang

Nils Wenaas kommer på en 176. plass på lista. Ifølge Kapital er måndalingen nå god for 1,3 milliarder kroner, en økning på 50 millioner fra i fjor.

Inge P. Huse derimot har fått formuen krympet det siste året. Kapitals «grave-team» mener han nå sitter på verdier for 975 millioner kroner, ned fra 1,15 milliarder kroner i fjor.

«De opplever litt tøffere tider og lavere marginer, samt at lavere etterspørsel fra kunden ei oljesektoren gir noe usikre utsikter», skriver Kapital.

Følger hverandre

På 266. plass finner vi de mangeårige forretningspartnerne Erik Berg og Stig O. Jacobsen. Selv om de på mange områder satser på hver sine hester nå om dagen, mener Kapital at utviklingen av formuene deres følger hverandre.

Begge skal være gode for 925 millioner kroner nå, opp 25 millioner kroner hver siden i fjor.

Her er lista over de lokale rikingene, hentet fra Kapitals topp 400-liste og med fjorårets formue i parentes. Alle tall i millioner kroner.

10. Kjell Inge Røkke – 17.200 (11.100)14. Lars Wenaas – 10.400 (7.850)21. Bjørn Rune Gjelsten – 7.000 (6.700)82. Arne Fredly – 2.700 (2.200)150. Stein Sturla Steinsvik – 1.500 (1.500)176. Nils Wenaas – 1.300 (1.250)252. Inge P. Huse – 975 (1.150)266. Erik Berg – 925 (900)266. Stig Jacobsen – 925 (900)