Onsdag varslet Sentralbanken at styringsrenta holdes uendret på  0,5 prosent. På pressekonferansen fortalte sentralbanksjef Øystein Olsen at de venter at renta blir liggende på dagens nivå de neste par åra.

Uendret rente kan og blir tolket i flere retninger, og viser også hvor usikker sjøl en sentralbank kan være på norsk økonomi i framtida.

Før sommeren ga Norges Bank uttrykk for at det ville komme et nytt rentekutt i løpet av 2016. Men mye har skjedd siden da. Ikke minst en uventet kraftig prisvekst. Både matvarer og boliger ble i løpet av sommeren mye dyrere enn ventet.

Norges Banks kvartalsvise undersøkelse «Regionalt nettverk», viser at bedrifter i Norge venter vekst i produksjon og økte priser framover. Det gjelder også bedriftene på Nordvestlandet – etter to år med negative forventninger.

Det er en gryende optimisme både i næringslivet og blant husholdningene. Men mange faktorer er fortsatt usikre. Derfor er også sentralbanken noe ullen om det kan komme flere rentekutt.

Etter rentebeslutningen styrket den norske krona seg. Hyggelig for den som skal på reise til utlandet, men problematisk for eksportindustrien. Norske bedrifter som selger til utlandet har over lang tid nytt godt av den svake krona. Bra for en industri som har mye høgere kostnader enn konkurrentene.

Oljeprisene vil neppe stige med det første, og det vil fortsatt ramme hardt. Spesielt for oss langs kysten. Men signalene om uendret rente kan tolkes med en viss optimisme.