– Molde er byen vår.

Aukraordfører Bernhard Riksfjord var klar i talen da han åpnet dagen på Gørvellplassen sammen med ordførerkollegene.

Han var sammen med varaordfører Frits Inge Godø fra Midsund og ordfører Oddvar Myklebust fra Sandøy på scenen klokken 11 for å åpne programmet. For femte året ble det arrangert markedsdag i Molde sentrum i regi av Øyriket i Romsdal.

Stolt

Vertskommunen Molde ønsket alle velkommen med varaordfører Sidsel Rykhus.

– Jeg er stolt over at vi i Molde kan få slikt flott besøk. Det er veldig bra at vi kan være sammen med folket fra øyene rundt oss, sa hun fra scenen, hvor det etterhvert ble spilt musikk fra en rekke lokale artister.

Færre boder

Det var en liten nedgang i antall boder fra tidligere år, og av de omlag 25 bodene var det Gossen som hadde flest. Bonde Arne Hjelmås solgte sammen med kona Helga gulrøtter og poteter fra gården på Nyjord.

– Først og fremst er dette veldig sosialt. Vi selger mest lokalt på Gossen, men vi trives veldig godt her, så vi syntes det var kjekt å kunne komme tilbake hit, sa Arne Hjelmås.

Blant kundene var Asgeir og Torbjørg Tangen, opprinnelig fra Midsund, men bosatt i Molde. De syntes det er ekstra kjekt at det kommer øyfolk til byen med stands.

– Det er bra de kommer hit. Vi kjenner til de fleste, men det er viktig både for oss og de utasunds at de kommer en tur til byen, sa Tangen.

– Tatt godt imot

Bonde Hjelmås kom som innflytter til Gossen i 1979, og har sammen med kona trivdes veldig godt.

– Gossingene er veldig åpne og man blir tatt godt imot. Innvandrere får det fort kjekt på Gossen, sa Hjelmås.

Han støttes av Moldes varaordfører Rykhus, som fortalte en historie fra da hun flyttet fra Gudbrandsdalen til Molde for å begynne på Gymnaset.

– De første som spurte om jeg skulle være med på butikken var noen fra øyene. Jeg ante ikke hvilken øy og forsto knapt hva de mente i starten med den brede dialekta, men jeg ble tatt veldig godt imot, fortalte hun.

Jodlende Bernhard

Og alt tydet på at folket utasunds ble godt tatt imot i Molde sentrum lørdag. Etter noe regn tok Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord styring og jodlet en lite trall, slik at regnet skulle forsvinne. Og det gjorde det, og folk strømmet på til et myldrende utvalg av mye kunst og kortreiste matvarer.

Lørdag kveld følges bydagen opp med konsert på Plassen klokka 19. Der skal forskjellige artister fra Øyriket spille. På Molde Fjordstuer følger Spirit of Eagles, Red Label og Tequlia opp med utekonsert.