Mandag ble det kjent at Oshaug Metall i Molde får seks millioner kroner fra Forskningsrådet til et treårig robotprosjekt. Midsund Bruk AS får 2,6 millioner kroner til arbeidet med å utvikle prosesser og produkt til nye marked. Nå vanker skryt fra næringsminister Monica Mæland (H).

- Dette er fantastisk gode nyheter for både bedriftene og for regionen. Det er krevende for mange langs kysten nå, men heldigvis er bedriftene flinke til å tenke nytt. Oshaug Metall og Midsund Bruk er to gode eksempler på det. Spennende robotteknologi og automatisering, som Oshaug Metall nå utvikler, vil også være sentralt i Industrimeldingen som regjeringen kommer med rundt nyttår, sier Mæland til Rbnett.

Ideen til Oshaug Metalls robotprosjekt kom som følge av prosjektet «Effekt», som Oshaug Metall har hatt sammen med NTNU, Brunvoll og Møreforsking. Støtten fra Forskningsrådet utgjør ca halvparten av finansieringen.

- Norge skal gjennom en omstilling, og regjeringen har derfor styrket ordninger som bidrar til mer forskning og innovasjon hvert eneste år siden vi tiltrådte. Skal vi bli mindre sårbare, må vi ha flere bein å stå på, og derfor er utviklingen av ny teknologi og innovasjon i bedriftene helt avgjørende, sier Monica Mæland.

Regjeringen har økt rammene til Forskningsrådets BIA-program med 260 millioner kroner, fra 363,6 millioner kroner i 2013 til omlag 630 millioner kroner i budsjettet for 2016.