Det nye sjukehuset på Hjelset får et moderne storkjøkken. Der skal maten til sjukehusavdelingene på Hjelset, Molde og Kristiansund produseres.

– Om vi koker 100 liter brun saus eller 200 liter brun saus, kommer nesten ut på ett i et stort produksjonskjøkken, sier Jan Arne Hove i Helse Møre og Romsdal.

Hove er en kjent kokk, og er ansatt i helseforetaket med ansvar for ernæring og matproduksjonen.

Hove sier til Romsdals Budstikke at nysjukehuset på Hjelset er planlagt med et moderne produksjonskjøkken.

Hele Romsdal og Nordmøre

– Det er besluttet at maten skal produseres ut fra kok-kjøl-prinsippet (se egen faktaartikkel). Kjøkkenet i det nye Sjukehuset Nordmøre og Romsdal skal dekke helseforetakets behov for mat til sjukehuset på Hjelset, distriktsmedisinsk senter i Kristian-

sund og de distriktspsykiatriske sentrene i Molde og Kristiansund. Men et moderne produksjonskjøkken har også kapasitet til å produsere flere matporsjoner.

Vi har mulighet til å levere mat til omkringliggende institusjoner i kommunene også, og er interessert i å få avklar hvordan kom-munene tenker om sin matproduksjon, forklarer Hove.

Den erfarne kokken er engasjert i at pasienter og beboere ved institusjonene skal få kvalitetsmat, både ernæringsmessig og med tanke på smak og presentasjon.

– Mat er mer enn medisin. Mat er det mest grunnleggende mennesker trenger. Vi er opptatt av å benytte gode råvarer. Ute i avdelingene har vi ansatt egne matverter som har ansvar for tilberedningen og serveringen av maten, sier Hove.

Mat produsert ved et produksjonskjøkken, kan enten leveres i porsjonspakninger eller i storpakninger.

Like høg kvalitet

– Er mat som lages på et stedlig kjøkken, etter kok- server-prinsippet, av høgere kvalitet enn mat som lages på et produksjonskjøkken og kjøles ned?

– Kvalitetsmessig og ernæringsmessig er de to prinsippene likestilt. Et produksjonskjøkken gir større fleksibilitet, ved at den som skal spise maten, kan velge når hun vil ha middagen servert. I sjukehusa serverte vi tidligere middag cirka klokka 13. Vi så at mange pasienter spiste dårligere da enn når vi flyttet middagsserveringen til klokka 15 til 15.30. Nå serverer vi lunsj klokka 12, og middagen seinere. Da spiser pasientene mer middagsmat, forklarer Hove.

Enhetsleder ved kjøkkenet på Hjelset, Eli Nytun Sæther, forteller at de ved produksjonskjøkkenet legges vekt på å bruke kvalitetsvarer. Friske grønnsaker foretrekkes foran frosne grønnsaker.

– Hvorfor frir dere til kommunene om matproduksjon?

– Toget går nå. Når det nye produksjonskjøkkenet skal planlegges, må vi vite om vi også skal a høgde for produksjon av mat til kommunene. Det handler, mye om logistikk, for eksempel å ha nok kjølekapasitet, forklarer Eli Nytun Sæther.

En rundspørring Astero har foretatt til kommunene i Romsdal, viser at Nesset, Molde og Rauma er interessert i å vite mer om et samarbeid om matproduksjon.