Under den nasjonal fjellskredkonferansen på Stranda presenterte sjefgeolog Leif Harald Blikra det neste tiltaket for å få ned fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen.

Det skal settes opp tre store vanntanker på toppen av fjellpartiet, med slanger ned til mest aktive delen av fjellpartiet. Ved neste store nedbørsperiode vil tankene tømmes ned i sprekkene, og forhåpentligvis utløse et skred.

Vannet vil bli hentet lenger ned i partiet, og pumpet oppover. Det vil tilføre vann tilsvarende 50-100 mm nedbør ekstra.

– Tiltaket er et forsøk på å få løsnet øvre del av Mannen. Spenningsmomentet er hvor mye skredet vil ta med seg, men det vil forhåpentligvis ta med seg den øverste delen som beveger seg raskest, sier ordfører Lars Olav Hustad til Rbnett.

Stor belastning

Det var etter evakueringen i fjor at Rauma kommune ba om et møte med statsråd Tord Lien og NVE-direktør Per Sanderud.

– Vi ba staten om å vurdere fysiske tiltak, da belastningen for de som bor under Mannen er svært stor. NVE har diskutert dette faglig siden den gang, og etter den siste hendelsen 9. august satt folk seg sammen igjen for å finne løsninger, sier Hustad.

Gledelig nyhet for beboerne

Kommunen og beboerne ble informert om tiltaket mandag.

– Beboerne ser selvfølgelig med stor interesse på tiltaket. De er glad for alt som kan føre til at det blir en lettere hverdag, og ønsker tiltak som kan resultere i ras velkommen, sier Hustad.