Lønnskostnadene er problemet. Hver måned bruker Helse Møre og Romsdal mer penger på lønn enn de har til rådighet. Vikarer, overtid og ekstrahjelp utgjør rundt 100 månedsverk for mange. Nå tar ledelsen affære.

– Vi kan ikke fortsette å løse utfordringene våre gjennom å øke antall årsverk. Vi må fryse årsverkene. Spørsmålet blir heller: Hva kan vi ta vekk av det vi ikke trenger å gjøre? Noen kvikk-fiks finnes ikke. Men vi må få kontroll med lønnskostnadene, sier administrerende direktør Espen Remme til Romsdals Budstikke.

Regnskapsrapportene til Helse Møre og Romsdal viser hva som er helseforetakets største jobb: Lønnskostnadene. Også i måneder der aktiviteten har vært lav, har helseforetaket brukt mer penger på lønn enn man har hatt budsjett til.

For mange årsverk

– Fastlønn er på budsjett, men vi har likevel for mange årsverk, forklarte økonomidirektør Heidi A. Nilsen til styret onsdag.

Direktør Espen Remme forklarer at det er over 200 seksjoner i helseforetaket.

– Alle seksjonene vokser litt mer på kostnadene. Planleggingen av sommerferien har også vært for dårlig, sa Remme til styret.

Lederne må ta ansvar

Remme lover at det skal settes trøkk på lederne på alle nivå for å holde budsjettene:

– Lederskapet må ta inn over seg: Det vil få konsekvenser å ikke holde budsjettet. Det ligger en strek foran oss, og lederne vet at de blir målt etter dette, sier Espen Remme.

– Hvordan skal dette helseforetaket klare å knekke kurven der lønnskostnadene øker og øker, styreleder Stein Kinserdal?

– Personalkostnadene er den store driveren i underskuddene. Dette handler om to-tre prosent av kostnadene. Dette skal være fullt mulig å få kontroll på. Kostnadskontroll handler også om kultur; at innstrammingene gjelder alle. Vi må få kontroll på den usynlige veksten i antall årsverk. Budsjettet gjelder. Vi snakker om et halvt årsverk i gjennomsnitt på alle de 200 seksjonene ved sjukehusa. Da er vi der vi skal være, sier Kinserdal.

Adm. direktør Espen Remme understreker at det viktigste blir å dempe det han kaller inngangsfarten i 2017.

– Når vi er midt oppe i ledersammensetningen, er jeg usikker på hva vi klarer å levere i august og september i høst, men vi må få senket lønnskostnadene inn i 2017. Vi har ikke noe valg, sier direktør Remme.