Nye funn av viltsykdommen kronisk avmagringssykdom fører til at rundt 15.000 hjortevilt i Midt-Norge settes i karantene for testing før slakting.

Den dødelige sykdommen, som forkortes CWD (chronic waste disease), er påvist i to elger og en villrein i en ny og helt ukjent form i Selbu i Sør-Trøndelag. Nå båndlegger Mattilsynet alt skutt vilt inntil det er hjernetestet, skriver Nationen.

Så mye som 15.000 hjortevilt i 51 kommuner fra Agder til Troms skal testes i høst. Sykdommen smitter ikke til mennesker.

– For å være på den sikre siden kommer ikke Mattilsynet til å godkjenne at kjøtt som tester positivt skal spises, sier fagdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Seniorforsker Sylvie Benestad, som er ansvarlig for prionsykdommer ved Veterinærinstituttet, poengterer at funnene i de to elgene i Selbu skiller seg fra alt annet instituttet har sett tidligere.

– Vi sier ikke at den nye varianten er farligere enn de kjente, men at den ikke er beskrevet noen steder. Vi vet ingenting om den, og da er vårt råd å være føre var, sier Benestad.