Norske husholdninger kaster tonnevis med mat. Hver femte handlepose vi tar med oss heim havner i søpla, skriver Sunnmørsposten. De viser til en undersøkelse fra Fremtiden i våre hender som ble presentert under Matfestivalen i Ålesund. Renovasjonsselskapet på Sunnmøre, SSR deltar i et prosjekt for å bevisstgjøre forbrukerne. Dersom organisasjonens tall stemmer kaster hver eneste nordmann i gjennomsnitt 46,7 kilo mat i løpet av et år. Det er et svært høgt tall. På nettsida matvett.no kan man lese mer om hvordan man som forbruker kan bidra til at svinnet reduseres.

Undersøkelser viser at vi kaster mer enn det vi sier. Ifølge nettsidene er det private husholdninger som kaster mest mat. Samtidig jobber butikker og hotell med tiltak som reduserer matsvinnet. Vi har de siste åra sett at de store matvarekjedene har introdusert nye tiltak for å unngå at fine matvarer havner i søppelkonteineren. Det er bra at bransjen er bevisst på dette. Mat som nærmer seg stemplingsdato kan selges til redusert pris. Gjennom ny teknologi kan hotell og spisesteder bli kvitt overskuddsmat til redusert pris. Dette er god økonomi for den enkelte, og bra samfunnsøkonomi. Derfor er Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet og flere store private aktører med på prosjektet, blant annet ved å finansiere forskning.

Utfordringene heime må vi sjøl ta tak i. Det kan være store penger å spare for en familie dersom man oppnår bedre utnyttelse av matvarer man kjøper. Vi klager ofte over matvareprisene i Norge. Det er det grunn til. Samtidig er tallene fra Fremtiden i våre hender en klar indikasjon på at forbrukerne også må se på seg sjøl. På Matvett sine sider ligger det flere enkle tips til hvordan private husholdninger kan redusere matsvinn. Den økonomiske gevinsten for den enkelte vil være stor. Fremtiden i våre hender mener at en familie med enkle grep kan spare opp mot 10.000 kroner i året.