Råd fra Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har ført til at Mattilsynet nå inntar en aktiv føre-var-holdning til kjøtt fra dyr som tester positivt på sykdommen Chronic Wasting Disease (CWD), opplyser tilsynet.

– Dyr som tester positivt ikke skal spises. CWD er en dyresykdom. Det er aldri noen mennesker som har blitt smittet, og vi forstår at det er lett å bli urolig når vi nå innfører et slikt tiltak. Men dette er et viktig føre-var-prinsipp for oss, sier fagdirektør Kristina Landsverk.

Fortsatt regnes risikoen for at sykdommen skal smitte til mennesker som svært liten.

Tester 15.000 dyr

Etter at CWD ble påvist på en rein og to elger i vår, har Mattilsynet innført en rekke hastetiltak for å hindre videre spredning. Blant annet skal 15.000 dyr testes i løpet av året for å kartlegge omfanget.

– Det er svært viktig at jegere og andre som ser syke eller døde hjortedyr melder fra til Mattilsynet. Symptomer på CWD er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel dyr som ikke skyr mennesker, opplyser Mattilsynet.

Sykdommen er uhelbredelig og kan sammenlignes med skrapesyke på sau eller kugalskap. Inkubasjonstiden kan vare i flere år, en periode dyrene kan skille ut smittestoffer gjennom avføring og urin.

– Vi har som mål å håndtere dette slik at vi har minst mulig syke dyr med CWD, og hvis det er mulig, ønsker vi å kvitte oss med sykdommen. Dersom CWD sprer seg, vil det få store konsekvenser for tamme og ville hjortedyr.

Frykter masseslakt

Tirsdag skrev NRK at forskere frykter at framtiden til de norske hjortedyrene står i fare som følge av sykdommen, som tidligere kun er kjent fra USA og Canada.

– Kunnskapen om sykdommen har vi fra de to landene. Finner de ett tilfelle av sykdommen der, skal alt hjortevilt på en radius på 20 kilometer ut. Får de to eller flere tilfeller skal radiusen økes til 70 kilometer. Det vil få enorme konsekvenser i Norge dersom vi må ty til lignende nedskyting, sa Lars Nesse, som leder villreinnemnda for Nordfjella og Fjellheimen.