Hva skal arealene ved havna på Steinshamn brukes til? Kommunalminister Jan Tore Sanner har funnet et kompromiss der både Sandøy kommunes ønske om boliger og næringsareal ble hørt, og Kystverkets behov for fiskerihavn.

Det har gått seks år siden Sandøy kommune startet arbeidet med å gjennomgå kommuneplanen på nytt. 10. desember 2014 ble arealplanen lagt ut for andre gang slik at ulike interessenter kunne kommentere den.

Motstridende interesser

Interessekonflikten har særlig handlet om arealene i havneområdet på Steinshamn. Kystverket, som har investert flere millioner kroner i fiskerihavn på Steinshamn, vil sikre området til aktiviteter som har med fiskeriene å gjøre. Sandøy kommune på sin side mener det er behov for å ha en fleksibel arealplan der områder kan tas i bruk til kontor- og næringsbygg kombinert med leiligheter. Det er i Steinshamn folk ønsker å bo, peker kommunen på.

Sanner har avgjort saka

Nå har kommunalminister Jan Tore Sanner (H) bestemt hvordan arealene i Steinshamn skal brukes.

Bestemte løsningen: Kommunalminister Jan Tore Sanner sier han har funnet et kompromiss der både kommunens og Kystverkets interesser er ivaretatt.

– I de fleste sakene som havner på mitt bord, står sterke interesser mot hverandre. Slik også i Sandøy. Etter min vurdering har vi funnet fram til et godt kompromiss. Vi har fra departementets side vært opptatt av å finne gode løsninger. Kystverket får beholde noe av arealene til fiskerikai, mens Sandøy kommune får benytte noe av arealene til næringsformål og boligbygging, forklarer kommunalminister Sanner til Romsdals Budstikke.

Området denne saka handler om, er delt inn i tre deler; A, B og C. Samferdselsdepartementet, som Kystverket sorterer under, har sagt seg villig til at område B og C kan frigis til andre formål enn fiskerikai. Avgjørelsen kommunalministeren har tatt, innebærer at Kystverket får beholde areal til fiskeriformål. Sandøy kommune ønsket å kunne bruke hele det aktuelle havnearealet til boligområde, men har nå fått avklart at område B og C kan brukes.

– Hva ble avgjørende for din beslutning, Sanner?

– Det skal mye til for å overprøve kommunens ønsker. Jeg legger stor vekt på lokaldemokratiets syn. I denne saka var det også gode argument for at Kystverket skal ha areal til fiskerihavn. Jeg mener vi har tatt hensyn til begge parter, sier Sanner.

Ordfører Oddvar Myklebust (Ap) i Sandøy sier dette til Romsdals Budstikke:

– Jeg tenker at dette skal bli en god løsning for alle parter.