Jendemsfjellet er et av distriktets aller mest populære turmål. Grunneier Arne Gjendem har sett seg lei på bruken av turvegen i utmarka. For å vanskeliggjøre ferdselen har han saget ned trær slik at det er blitt umulig å bruke turvegen. Grunneieren ønsker på denne måten å kanalisere ferdselen til parkeringsplassen og stien noen kilometer lenger unna. Turbokforfatter Kai Olsen er en av brukerne av utmarka og Jendemsfjellet som reagerer.

Populær turveg

– Grunneieren må gjerne ønske at vi skal gå en annen veg opp på fjellet, men han kan ikke kreve det, sier Kai Olsen.

– Den stien han vil folk skal bruke er lengre, brattere og går i et myrlendt og vått terreng. Ruta som mange har brukt i årevis er den beste og går i utgangspunktet på fin skogsveg. Det hevdes at vegen ble etablert for å ta ut tømmer etter nyttårsorkanen på begynnelsen av nittitallet, men her har det vært tursti lenge før det, sier Olsen.

Tidligere var det også satt opp et heimelaga skilt ved vegen om parkering forbudt, men det er fjernet.

– Det forbauser meg at det finnes grunneiere som saboterer lovverket og tar seg til rette på en slik måte. På generelt grunnlag har jeg inntrykk av at mange kommuner tidligere var mest på grunneiernes side, men at de nå er blitt flinkere til å ivareta turfolkets behov og interesser. Nå er det viktig at Fræna kommune følger opp, sier Kai Olsen som undres over om vrangviljen kanskje kan ha noe med hjortejakta å gjøre.

Ønsker ikke ferdsel

Arne Gjendem vektlegger ikke hjortejakta men sier at det helt siden nyttårsorkanen har vært et mål å få fjernet traktorvegen.

– Det gjelder også den delen som går gjennom dyrket mark. Det er en trafikkmessig utfordring når det parkeres så tett på bolighus. Vår kjøring med jordbruks- og anleggsmaskiner blir ekstra krevende når det ferdes turfolk etter traktorvegen i marka. Derfor ble vegen skiltet som privat veg. Også det andre alternativet går over min eiendom. Jeg var med og fikk parkeringsplassen opparbeidet i 2006. Der er parkeringen god og lengden til topps stort sett den samme. Jeg kan derfor ikke se at det skal være noe stort problem om den stien brukes, sjøl om den er litt brattere i starten. Det er ikke bare traktorvegen i skogen som skal bort. Målet er også å få fjernet den som går gjennom innmarka, sier gardbruker og grunneier Arne Gjendem.

Klart regelverk

Marianne Reusch som kanskje er landets fremst jurist på Friluftsloven, sier problemene ved Jendemsfjellet er velkjente også fra andre steder i landet. Hun hevder jussen er klar og at lova har bestemmelser for å unngå hendelser som de i Fræna.

– Ulovlige stengsler slik det framgår av Friluftsloven innebærer at grunneier ikke kan iverksette tiltak for å gjøre ferdselen vanskelig. Skog som faller ned som følge av uvær kan ingen kreve fjernet. Når en grunneier jobber med skogsdrift plikter han å rydde opp etter seg. At trær felles og blir hindre for å unngå ferdsel er altså ulovlig. Heller ikke en veg som går gjennom innmark kan en grunneier nekte allmennheten å bruke.

Kommunen er som friluftsmyndighet ansvarlig for å håndheve forhold som dette, sier Reusch som tidligere i sommer utga bok om allemannsretten og Friluftsloven.

Kommunen følger med

Juridisk rådgiver Susanne Fostvedt i Fræna kommune sier de lenge har hatt kontakt med grunneier vedrørende ferdsel til Jendemsfjellet.

– Kommunen er kjent med at det ligger hogst som hindrer ferdselen og bruk av traktorvegen i marka, men vi har oppfattet at turgåere som benytter seg av denne vegen tar i bruk opparbeidet sti rundt jordet. Kommunen følger imidlertid med på saka og vurderer i samråd med grunneier eventuelt å merke stien rundt beitet dersom trehogst blir liggende langs traktorveg, sier Susanne Fostvedt.

Christer Finnøy er fast bruker av Jendemsfjellet. 25-åringen benyttet finværet til å komme seg på tur. Han parkerte som vanlig og sier all skog som var lagt ned gjorde det umulig å gå som før. Foto: Hugo Tingvoll