En forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus er bekymret over at stadig flere foreldre setter barn på allergi-dietter uten at det er nødvendig.

Professor og overlege ved Oslo universitetssykehus Karin Lødrup Carlsen advarer om at grunnløse allergi-dietter kan få helsemessige konsekvenser, skriver Aftenposten.

– Barn bør ikke ha kostholdsrestriksjoner dersom det ikke er helt påkrevet etter grundig utredning, sier overlegen.

Carlsen leder gruppa Oraacle ved Oslo universitetssykehus, som forsker på astma, allergi og lungesykdommer hos barn og unge. De arbeider ut ifra en

hypotese om at et variert kosthold kan bidra til å unngå matallergier. Forskeren påpeker også at det i tillegg til fysiske plager kan oppstå psykososiale problemer som følge av dietter.

– Kostholdsrestriksjoner gjør hverdagen vanskelig. De fleste barn liker ikke å være annerledes, sier hun.

Antallet påviste matallergier vokser, det samme gjør også antakelsene.

– Rundt regnet vil 5 til 8 prosent av barn ha en matallergi, mens langt flere tror barna har det. Jeg tror det skyldes at matfølsomhet har fått mye oppmerksomhet i mediene, sier Carlsen.