En rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tirsdag kveld, viste at bevegelsene i øvre del av det skredutsatte fjellpartiet Veslemannen var oppe i 10 cm i døgnet.

- Dette registrerer vi både på strekkstag som er installert oppe i fjellet og målingene fra radaren som står nede ved Lyngheim i Romsdalen. Det har det siste døgnet kommet 41 mm nedbør på Mannen og 21 mm siste 6 timer. Det tar noe tid fra nedbøren på overflaten trenger inn og ned i fjellet og påvirker stabiliteten og bevegelsen. Vi forventer derfor økte bevegelser i løpet av kvelden og natten, melder NVE.

Mindre skred

- Det er fremdeles de øvre delene av Veslemannen som viser store bevegelser og det er derfor størst sannsynlighet for at vi får et mindre skred herfra som ikke vil true bebyggelse og jernbane. Bevegelsene i nedre del er relativt lave, ca. 0,5 mm/døgn. På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at øvre del kan rase ut uten at resten går.

Evakuerte

Har kontroll

Innsatsleder er lensmann Vebjørn Bale. Han forteller at de har kontroll på situasjonen.

- Vi har sikret folk og verdier i form av dyr, biler og redskap. Så nå må vi bare avvente og se om det skjer noe oppe i fjellsida, sier Bale til Rbnett.

Sivilforsvaret er på plass med ti personer. De etablerer vaktpost, og skal se til at ingen tar seg inn i området så lenge det er ferdselsforbud der.

Redusert fart

Dette for å ivareta sikkerheten til de mange som har samlet seg der. I tillegg til et stort presseoppbud, politi, sivilforsvar og folk fra kommunen er det også en del skuelystne som har kommet.

Nye tall for bevegelsene i Veslemannen kommer ca. kl 20:30.

----------------

Aktivt parti

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Den mest aktive delen har forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Sesongmessige variasjoner

Det er store sesongmessige variasjoner i bevegelsene i Veslemannen.

Både i år og i fjor hadde hastigheten et sesongmessig minimum i begynnelsen av mai, i underkant av 0,1 milimeter per døgn.

Etter dette har hastigheten økt, men også variert utover sommeren, med en typisk hastighet mellom 1 og 2 centimeter.

Økt hastighet skyldes mye nedbør

Tirsdag morgen begynte hastigheten å øke utover dette.

NVE skriver at de siste to timene viser summen av to ekstensometre en samlet bevegelse på 5,7 millimeter i den øvre mest aktive delen, noe som tilsvarer nesten 7 centimeter over ett døgn.

Denne økte hastigheten skydes at det har kommet 18 milimeter med regn de siste seks timene på Mannen.

«Erfaringene viser dessuten at hastigheten øker med en forsinkelse på et halvt døgn etter nedbøren. Ut fra nedbøren som er kommet de siste timene, og det som er meldt fremover, forventer vi en ytterligere økning av hastigheten de kommende timene. Dette kan utvikle seg til et skred. Vi er usikre på hvor store deler av Veslemannen dette vil omfatte - om det avgrenses til den mest aktive delen, eller om det vil kunne utløse et vesentlig større skred», skriver NVE.

Innsatsleder Vebjørn Bale forteller at det nå ikke er mer de kan gjøre, annet enn å vente. Foto: Richard Nergaard