Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten (Kunnskapssenteret) har brukt pasientenes erfaringer til å rangere alle landets sjukehus med en samlescore på en til fem. Molde og Ålesund sjukehus kommer dårligst ut i vårt distrikt med to i score.

- Omtrent på landsgjennomsnittet

Medisinsk fagsjef ved fagavdelinga i Helse Møre og Romsdal, Mariann Hagerup Gammelsæther, erkjenner at foretaket har en jobb å gjøre, men mener samtidig at det ikke er så langt opp gjennomsnittet i landet.

- Undersøkelsen viser at vi på de aller fleste indikatorene ligger omtrent på landsgjennomsnittet. Der Molde sjukehus fremdeles skårer betydelig dårligere enn landsgjennomsnittet, er på standard. Her vet vi at vi har store utfordringer. Dette understreker behovet for SNR, og det er god fremdrift i dette prosjektet.  Det som er positivt er at vi likevel kan se en forbedring fra pasienterfaringsrapporten fra i fjor, sier Hagerup Gammelsæther.

Tre stryk

Undersøkelsen baserer seg på pasientenes oppfatning av følgende kriterier: Pleiepersonalet, legene, informasjon, organisering, pårørende, standard, utskrivning, samhandling, ventetid og pasientsikkerhet. Samlescoren skal gi en lettleselig oppsummering for hvordan hvert enkelt sjukehus kommer ut av årets pasienterfarings-rapport (se tabell). Kunnskapssenteret har tatt for seg 400 pasienter ved hvert enkelt sjukehus.

Du kan lese rapportene her (ekstern lenke).

Ikke i noen av de ni kategoriene får Molde sjukehus bedre enn to i score. Molde kommer dårligst ut i vurderingen av informasjon som blir gitt til pasientene, standarden ved sjukehuset og ventetiden. I alle de tre kategoriene får sjukehuset dårligst mulig karakter.

- I rapportene våre for hele helseforetaket ser vi at det har vært ei positiv utvikling i ventetidene de siste årene. Gjennomsnittlig ventetid for pasienter som startet sin helsehjelp i spesialisthelsetjenesten har gått ned fra 74 dager i mai 2015 til 56 dager i mai 2016. Gjennomsnittlig ventetid for de fremdeles ventende var 48 dager i mai 2016. Dette er en reduksjon på 41 dager sammenliknet med samme periode i 2015. Dette er den laveste registrerte ventetiden for fremdeles ventende siden 2011.

For dårlig informasjon

På spørsmål om hvorvidt pasientene har fått tilstrekkelig informasjon om sin diagnose svarer 15 prosent at en ikke har fått det i det hele tatt. Nesten 30 prosent svarer at man i noen grad har fått informasjonen en trenger.

Ifølge pasientene er sjukehuset er heller ikke flinke på å gi informasjon om hva som venter etter sjukehusoppholdet. Hele 34 prosent svarer at en ikke har fått noen som helst informasjon om hvilke plager en kan regne med etter å ha blitt skrevet ut fra sjukehuset.

- Vi kan bli bedre på å gi god informasjon til pasientene. Samtidig ser vi at rapporten viser at de fleste uttrykker at pleiepersonell og leger snakket til dem slik at de forstod, sier Hagerup Gammelsæther. Videre viser hun til en et nasjonal prosjekt sjukehuset nå er med på, som går ut på å gi pasienter informasjon om diagnose og behandlingsprosessen på nett.

- Vi har kommet godt i gang med dette arbeidet, og har lansert nettsiden som et av de første helseforetakene i landet.

Bedring i standard

Selv om sjukehuset får strykkarakter også for standard, er det statistisk signifikant bedring fra i resultatet fra 2011 til og med i dag. Flertallet av pasientene er strålende fornøyd med maten og renholdet på sjukehuset, og føler utstyret som blir brukt er i god stand.

- Ved Molde sjukehus er det gjort store bygningsmessige investeringer. På inneklima og brannsikringstiltak er det gjort flere forbedringstiltak de siste årene. Effekten av disse investeringene har kommet år for år. I tillegg ble intensivavdelingene slått sammen og oppgradert i 2015.

Hele 30 prosent av pasientene svarer imidlertid at en føler sjukehuset, om en ser bort fra utstyr, er i dårlig stand. Nesten halvparten av pasientene er fornøyd med rommet en selv ligger på, mens resten er delvis fornøyd eller misfornøyd.

Best på pasientsikkerhet

Det er spørsmål om pasientsikkerhet som får mest oppmerksomhet i undersøkelsen og det er også her Molde gjør det best. Hele 40 prosent av de som svarer gir Molde sjukehus toppscore. Molde er allikevel dårligst blant sjukehusene i Møre og Romsdal. 14 prosent ved Molde sjukehus opplevde feil i behandlingen, og av de var det over 40 prosent som opplevde dårlig håndtering av feilene som ble gjort.

Her kan du se hvordan sjukehusene i Møre og Romsdal scorer i de forskjellige kategoriene (poengscore av 100 mulige i parentes):

MoldeÅlesundKristiansundVolda
Pleiepersonalet1-2 (74)2 (75)3 (79)4 (81)
Legene1-2 (72)2 (75)4 (79)5 (82)
Informasjon1 (68)1-2 (71)4 (77)5 (80)
Organisering2 (67)2 (69)3-4 (72)5 (77)
Pårørende2 (74)3 (79)3 (78)5 (85)
Standard1 (65)2 (69)3 (72)4 (75)
Utskrivning2 (55)3 (60)4 (63)4 (62)
Samhandling2 (63)3 (65)4 (68)3-4 (67)
Ventetid1 (58)3 (67)2 (62)3-4 (70)
Pasientsikkerhet(84)(85)(89)(92)
Samlet score2234