Flere eksperter mener Kjell Inge Røkke forsøker å snu opp ned på en kriserammet rederibransje, skriver Dagens Næringsliv mandag.

Kjøper stadig mer

Ni børsnoterte og gjeldstyngede offshorerederier skal være i spill. Samlet markedsverdi er på 5,3 milliarder kroner, skriver avisa. Ved årsskiftet hadde de en samlet rentebærende gjelde på drøye 70 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke og Aker har kjøpt seg stort inn i ett av selskapene, Solstad Offshore. De siste ukene har de også kjøpt stadig mer av konkurrenten Rem Offshores gjeld. Flere tror at Røkke vil benytte muligheten til å slå sammen rederiene til større enheter.

– Aker bruker åpenbart ikke en halv milliard kroner på Solstad uten at det er en del av en større plan, sier Christian Brugård i skipsmeglerselskapet Clarksons Platou Offshore til Dagens Næringsliv (krever abonnement).

– En liten brikke

– De vil bruke dette som en plattform til å vokse videre, mener Christian Brugård.

Dette har også konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, langt på veg bekreftet. Til E24 sier han at de ønsker en konsolidering.

– Rem Offshore er en liten brikke i et større puslespill, sier Eriksen.

– Verdensledende

Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr sier til E24 at han frykter at Rem Offshore kan bli ofret i et raid av den maritime klyngen på Nordvestlandet.

– Man kan havne i en situasjon hvor Nordvestlandet blir rammet, og det går ut over maritime klynger som har vært verdensledende i mange år, sier han til nettstedet.

– Hvis Aker gjør offshoremiljøet i vår kommune til en liten brikke i sitt spill, har han tatt på seg betydelig samfunnsansvar, sier Goksøyr, som frykter at verdiskapningen vil bli flyttet ut fra kommunen.