- Gjennom en årrekke har det vært politisk kamp om organiseringen av vårt helsevesen og lokaliseringen av lokalsykehusene. En lang rekke lokalsamfunn har mobilisert i demonstrasjoner og aksjoner, som har vist en massiv motstand mot helseforetaksmodellen som styringsinstrument for sykehusene, heter det i invitasjonen til mønstringa.

- Dette er et kjempeløft av en lokal aksjonsgruppe – og vil bli finansiert gjennom salg av andelsbevis, forteller talsmann Stein Kristiansen.

- Helseforetaksmodellen fungerer ikke

Konferansen arrangeres i Braatthallen i Kristiansund lørdag 20. august, og målet er ifølge gruppa å "gjennom fakta å dokumentere at helseforetaksmodellen ikke fungerer og må avvikles".

På programmet er det blant annet innlegg av lege Mads Gilbert og stortingsrepresentant Kjersti Toppe. Det vil også bli paneldebatt, men samensetningen her er ikke klar.

- Har feilet

- Det overordnede målet er altså å avvikle helseforetaksmodellen og opprettholde lokalsykehusene. Det er hensynet til helse, liv og sikkerhet for folket som skal være avgjørende for lokaliseringen av lokalsykehusene. Konferansen tar sikte på å legge fram fakta som viser at helseforetakene har feilet, både økonomisk og faglig. Foretaksmodellen basert på ideene om New Public Management(NPM) er allerede avviklet i land som tidligere tok den i bruk, forteller Kristiansen.