I år har det bare vært ti ynglinger med minimum 30 valper, viser foreløpige tall fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for fjellrev. I 2015, som var et rekordår for fjellreven, var antallet 40 kull med 204 valper.

– Årets tall kan bli justert utover sommeren, men vi venter ikke store endringer. Alt tyder på at det blir færre fjellrevynglinger i år enn i fjor, sier seniorforsker Øystein Flagstad i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til avisen. Han er tilknyttet overvåkingsprogrammet, som drives av NINA og Statens naturoppsyn (SNO).

Fjellrev er oppført som kritisk truet på den norske rødlista, og overvåkingsprogrammet for fjellrev ble startet på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning i 2003. I den forbindelse ble det opprettet en avlsstasjon i Oppdal, som siden 2005 har bidratt til at det har blitt satt ut flere hundre fjellrev i naturen. 90 valper ble satt ut på Dovrefjell fram til 2012, og sju av årets ti ynglinger er registrert på Dovrefjell, hvorav ett kull var på Dovre og seks i Oppdal.

– Årets kull er små, og det er usikkert hvor stor andel av de 20 registrerte valpene på Dovrefjell som vil klare seg, sier seniorforsker Arild Landa i NINA. Årets tre siste kull er registrert i Blåfjella og Hestkjølen i Lierne, samt i Saltdal.