Sola er i ferd med å bryte gjennom skydekket like før klokka slår 11.30 og jazzparaden skal starte. Men tradisjon tro, faller tunge regndråper fra himmelen i det jazzmusikk bryter stillheten i Storgata.

Men erfarne festivaldeltakere har for lengst lært at været ikke spiller noen rolle. Smilende og fargerike jazzdansere svinger seg gjennom Storgata til toner fra jazzlogen. Publikum danser med. Til og med kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, viser fram et par dansetrinn, der han går først i paraden. Hans-Olav Solli er i storform, og smilet går nesten rundt.

- Ekstra stolt i uke 29

Endelig er det klart for den 56. utgaven av Molde internasjonale jazzfestival. Alexandraparken, for anledningen i ny drakt, er fylt til randen av ivrge tilskuere i det den offisielle åpningen begynner.

Skuespiller Anitra Eriksen er konfransier, og stråler omkapp med sola som endelig melder sin ankomst. Hun introduserer ordfører Torgeir Dahl, og sier spøkefult av han må ha byens største smykkeskrin. Dahl klapper fornøyd på ordførerkjedet.

- Det er naturstridig at vi her i lille Molde skal ha den lengstlevende jazzfestivalen i verden. Dette er den 56. festivalen i rekken. Uavbrutt siden 1961, sier ordføreren, til stor applaus fra tilskuerne. Dahl er bestandig stolt av å være ordfører i Molde, men kanskje ekstra stolt i uke 29.

- Det er den flotteste uka i året - uansett vær! Vi er rosenes by, men på grunn av lokale ildsjeler, blir vi også kalt jazzens by, sier han.

- Si ja til mangfold

Dahl tror Molde hadde vært en annerledes by uten jazzfestivalen. - Gjennom jazzfestivalen har vi lært å forholde oss til fremmede kulturer. Det har påvirket oss, og gitt oss et åpent perspektiv mot verden. Mangfold er en styrke for lokalsamfunnet. Si ja til mangfoldet, sier Dahl.

Årets "artist in residence", Ola Kvernberg, spiller sju konserter på seks dager under årets Moldejazz. Sammen med Joshua Redman skaper han entusiasme blant publikum i Alexandraparken, og samtlige skulle nok ønske de hadde billetter til duoens utsolgte konsert.

Festivalsjef, Hans-Olav Solli forteller at Moldejazz ikke har sett et så bra forhåndssalg siden Leonard Cohen og Moldejazz 2009.

- Vi har 12 utsolgte konserter. Men jeg vil likevel oppfordre folk til å gå ut av komfortsonen. Dra på en konsert med et band du ikke har hørt om, utforsk og opplev. Musikk er ikke farlig!, sier festivalsjefen.

Jazz og politikk

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, har fått i oppdrag å stå for den offisielle åpningen av Molde internasjonale jazzfestival 2016. Han har gått fra å slå sammen kommuner til å slå seg løs i jazzparaden. Men tar seg likevel tid til å fleipe litt med kommunesammenslåingen.

- Før jeg kom hit, sa jeg at jeg i hvert fall ikke skulle danse. Men jeg klarte ikke la være. Jeg vil også benytte anledningen til å gratulere Midsund, Nesset og Molde, sier han. Til latter og applaus fra parken.

Viktig arena

Sanner forteller at det er mange jazzfestivaler i verden, men at ingen rokker ved Moldejazz' posisjon.

- Det er den viktigste arenaen for kultur og musikk i Norge, og festivalen har en viktig posisjon i verden. Det er imponerende hvordan Moldejazz klarer å forbedre og fornye seg, og fremdeles være relevant. Dere er trygg på egen identitet, sier Sanner. Han mener jazz og politikk har mye til felles.

- Det handler om improvsasjon og samspill. Dere viser vilje til å skape noe nytt og bedre, selv om det innebærer en risiko. Både når det gjelder jazzfestivalen og kommunesammenslåing. Politikk og jazz er dialog, sier han.

Trampeklapp og jubel sprer seg i parken i det ministeren erklærer Molde internasjonale jazzfestival 2016 for åpnet.