Transformasjonen fra FM til DAB har pågått i flere år i Norge. Men Norsk Lokalradioforbund (NLR) synes ikke informasjonen som har kommet ut til nå har vært særlig presis.

Slukker ikke FM-nettet

– Gjennom flere år har de nasjonale radioaktørene NRK, P4 og Radio Norge bevisst bidratt til å spre misvisende informasjon om teknologiskiftet til norske medier, heter det i en pressemelding fra NLR.

– Med aktiv bruk av begreper som «slukking av FM-nettet» og «stenging av FM», uten henvisning til lokalradiobransjens videre eksistens på plattformen, har man forsøkt å skape en allmenn oppfatning at FM-nettet i Norge blir lagt ned i 2017, heter det videre.

215 radioer fortsetter på FM

Nå vil NLR være tydelige på at de norske lokalradiostasjonene vil fortsette sine sendinger på FM også etter at de nasjonale kanalene forlater FM-båndet i 2017. I første omgang vil de 215 lokalradiostasjonene sende på FM fram til 2022.

– Det er heller ingen konkrete planer om slukking av FM-nettet for lokalradio etter denne fem-årsperioden, sier styreleder i NLR, Svein Larsen.

– FM-nettet skal verken stenges eller slukkes. Bilradioen blir ikke taus og norske forbrukere trenger ikke kaste sine radioapparater. FM vil fortsatt være en viktig plattform for norsk lokalradiobransje i mange år framover, understreker Lomeland.

Kanskje DAB for 1FM

– Det vil koste oss rundt én million kroner å få 1FM over på DAB. Dette er penger vi i utgangspunktet ikke har. Vi har imidlertid søkt om støtte til denne overgangen, og har nå fått tilsagn om drøyt 600.000 kroner fra Medietilsynet, forteller ansvarlig redaktør og administrerende direktør Ole Bjørner Loe Welde.

– Til høsten vil styret i Romsdals Budstikke beslutte om vi går for DAB-sendinger for 1FM. Utbyggingen vil i så fall skje allerede fra høsten, sier Loe Welde.

Møre og Romsdal var første fylke i landet med komplett DAB-dekning. Her fra den offisielle markeringen på Reinsfjellet i august 2013 med kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, P4-sjef Kalle Lisberg, Radio Norge-sjef Bernhard Steen, og daglig leder i Digital radio Norge, Ole Jørgen Torvmark. Foto: Erik Birkeland