– Veldig kult. Han er veldig inspirerende og jeg har mye å lære, sier Julie Myrmo Lervik idet det to timer lange klatrekurset for ungdom med Magnus Midtbø er i gang. Han har nettopp bedt de eldste deltakerne gå gjennom ruta si, og memorere den. Etterpå skal de fortelle om den til en annen, med ryggen til.

– Leik

Julie har ikke klatret i mer enn halvannet år.

– Klatring er leik. Det er kjempegøy, og man får nye problem og utfordringer hele tida. Jeg føler meg helt fri når jeg er oppe i veggen, sier Julie.

– Det er et høgt nivå i Norge nå, men målet mitt er å trene mye og bli så god at jeg kan gi dem i toppen litt motstand etter hvert, sier hun, som både har deltatt i Norgescup og på NM i Molde, og som forteller at hun vanligvis nå klatrer på graden 8-.

– De hadde ikke det her, men Magnus sa jeg kunne prøve å trene meg litt på en 8+, sier Julie.

– Jeg håper å lære litt om teknikk og om hvordan man skal trene for å bli så god som mulig, sier Molde-jenta, som benytter anledninga til å spørre proff-klatreren om blant annet hvor mye han trener.

Utfordrer seg sjøl

Sylvia Svendsen (14) fra Isfjorden er en annen deltaker.

– Det artigste med å klatre er å utfordre seg sjøl, sier hun.

– Jeg har ikke tid til flere hobbyer, men det er kjekt å være her, så jeg kommer nok tilbake noen ganger.

Også Nikolai Larsson (12) fra Åndalsnes er på kurset.

– Det vanskeligste er å finne riktig tak. Og det beste er når man til slutt kommer på toppen, sier han, som også tror han kommer til å komme tilbake til Carls Hall noen ganger.

– Kjempefornøyd

Det koker av aktivitet i den nye hallen, og svetten pipler hos deltakerne som får prøve å komme seg til topps flere ganger hver.

– Jeg er kjempefornøyd. Nå skal jeg heim for å få det jeg har lært ned på papiret, sier Julie når kurset er over.

– Jeg har fått tips om å bli flinkere til å trene med tau. Nå buldrer jeg mest som trening, sjøl om det er klatring med tau jeg vil bli så god som mulig i. Han tipset også om å finne riktige hvileposisjoner, for der er jeg dårlig, forteller Julie.

Klatring er for alle

Midtbø mener at klatring passer for alle kroppsfasonger og også funksjonshemma.

– Man tilpasser det bare til sitt eget nivå. Det er få belastningsskader i klatring. Jeg mener at siden vi stammer fra apene, så faller klatring oss veldig naturlig, sier Midtbø, som har sansen for det enkle.

– Det selges mye teknikkurs, men jeg mener det er ikke så viktig å klatre med den eller den teknikken. Finn din egen teknikk og fokuser på å klatre mye, oppfordrer den meritterte klatreren.

– Barn må få utfolde seg

Midtbø begynte sjøl å klatre i både lyktestolper og trær allerede som veldig liten.

– Det er ofte snakk om at barn i dag overbeskyttes. Hva tenker du?

– Jeg synes barn skal oppfordres til å være ute. De må få utfolde seg og skade seg litt. Nå har jeg ikke tall på det, men man hører ikke ofte om at barn faller ned fra trær og dør. Det er verre med all den inaktiviteten, at barna sitter stille og spiser usunt, mener Midtbø.

– God atmosfære

Bergenseren, som sto for den offisielle åpningen av Carls Hall like før kurset, er sikkert på at det vil gjøre mye for klatremiljøet å få en sånn arena.

– Mange klatrevegger legges i flerbrukshus. Det liker ikke jeg så godt, sier Midtbø, som liker at veggen er etablert i et signalbygg som Tindesenteret.

– Her synes jeg det er en god atmosfære.