L A Nordhaug er en maskinentreprenør med kontoradresse Grandfjæra og verksted på Kortgarden. Det ble stiftet i 1986, og er en av de største lokale entreprenørene, med 33 ansatte. (For regnskapstall, se fakta nederst i saka.)

Fredag ble selskapet konkursregistrert.

Tvist etter oppdrag i Fannefjordtunnelen

Per Øverbø er bostyrer for konkursen, og sier dette om årsaken:

– Nordhaug utførte et oppdrag i Fannefjordtunnelen for Implenia Norge, en del av det gigantiske sveitsiske entreprenørkonsernet Implenia. Det har oppstått uenighet om oppgjøret, som  kan ende med et betydelig tap for Nordhaug. På grunn av tvisten, holder Implenia tilbake betydelige beløp, og det gjør at Nordhaug ikke kan fortsette driften.

- Har Implenia anledning til å gjøre det?

- Ja, dessverre kan de gjøre det når det er uenighet om oppjgør.

- Er det avtalen som er uklar, eller dukket det opp uforutsette ting under tunneloppdraget?

- Det er sammensatte årsaker til uenigheten. Hovedårsaken er knyttet til en «back to back-klausul». Den innebærer at innsigelser som framsettes av oppdragsgiveren, Vegvesenet, overfor hovedentreprenøren, Implenia, kan skyves videre til underentreprenøren, L A Nordhaug.

- Hva slags innsigelser er det snakk om?

- Det gjelder blant annet kvalitet på utført arbeid, manglende godkjennelse av timelister, og flere andre forhold, sier Øverbø. Og legger til:

- Når man påtar seg oppdrag for en stor, internasjonal aktør, blir man ofte møtt med krav som er litt uvant. For å si det forsiktig.

Overfører virksomhet til nytt selskap

- Er det mulighet for å drive videre?

- Ja. Det er opprettet et bostyre som har vedtatt å overdra alle pågående oppdrag og fordringer til et nytt selskap, med foreløpig navn Nordhaug Entreprenør. L A Nordhaug har seks-sju oppdrag på gang i regionen, og disse blir nå videreført av det nye selskapet.

Også de kravene Nordhaug har til gode hos andre oppdragsgivere, blir ivaretatt på denne måten.

Ansatte i nytt selskap

Øverbø opplyser at de ansatte er sagt opp i L A Nordhaug, men er tilbudt ny jobb i det nye selskapet i Nordhaug-gruppen.

I bostyret sitter Kjell Storholm fra Skatt Midt-Norge, Jan Petter Hammerø fra uprioritert underentreprenør, og Bjørn Brubæk fra Nesset sparebank, og bostyrer Per Øverbø.

- Men hvis verdiene overføres til nytt selskap - hvordan får kreditorene ut det Nordhaug skylder?

- Det er betalt et beløp som dekker den pantegjelda Nordhaug har til banken Det er også håp om at boet blir tilført midler som dekker deler av offentlig, prioritert og uprioritert gjeld. Størrelsen på det beløpet er usikker, det avhenger av hva man lykkes med å inndrive fra dem som skylder Nordhaug penger, i hovedsak Implenia Norge.

Det er altså nye Nordhaug Entreprenør (foreløpig navn) som kjøper ut verdiene fra L A Nordhaug og betaler ut det avtalte minimumsbeløpet til pantegjeld og de øvrige kreditorene.

- Målet er at bostyret og det nye selskapet skal samarbeide om å forfølge kravet mot Implenia, sier Øverbø.

Kontrakter videreføres

L A Nordhaugs kontrakter og oppdrag blir altså videreført.

- Det er viktig å unngå at det går tid til spille. Vi gjennomfører en rask operasjon for å klare å videreføre både arbeidsplasser og oppdrag. Alternativet ville være at 7-8 oppdrag stoppet opp, og alle ville blitt tapere.

Implenia største oppdrag

Oppdraget for Implenia Norge i Fannefjordtunnelen har vært er at de største for L A Nordhaug de siste åra.

For øvrig overtar det nye selskapet nå Nordhaugs oppdrag for Nesset kommune, Molde kommune, og ellers flere andre prosjekt i regionen.

FAKTA REGNSKAPSTALL:

De siste tilgjengelige regnskapstall for L A Nordhaug er for 2013 og 2014 (all tall i 1000 kroner):

(Kilde: proff.no)

Ifølge bostyrer Per Øverbø, hadde selskapet overskudd i 2015.

ÅrOmsetningResultat før skattEgenkapitalandel i pst.
201344 1515 13628,2
201432 217- 4 19217,4