(Forkortelser: HMR er Helse Møre og Romsdals. HMN er Helse Midt-Norge. HF er helseforetak)

Her følger et utdrag med innledning til dommen:

DOM

Saken gjelder spørsmål om gyldigheten av vedtak fattet i foretaksmøtet i Helse Midt-Norge RHF av 19. desember 2014. I vedtaket er det besluttet at nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal skal lokaliseres til Opdøl ved Molde.

1. Framstilling av saken

I foretaksmøtet 8. juni 2011 ble Helse Midt-Norge (HMN) pålagt å utarbeide en helhetlig plan for utvikling av sykehusene i Helse Møre og Romsdal HF (HMR). Det ble stilt visse krav til innholdet i utviklingsplanen:

"Foretaksmøtet viste til at Nasjonal helse- og omsorgsplan slår fast at det skal være nærhet til akutt- og fødetilbud. Denne nærheten kan oppnås enten ved føde- og akuttilbud ved sykehus i Nordmøre og Romsdal, eller ved ett felles sykehus plassert mellom de nåværende sykehusene, men med tilstrekkelig nærhet til begge byer. Utviklingsplanen for bygningsmassen bør derfor innehold disse to alternativene."

HMN fulgte opp dette ved å pålegge HMR å utarbeide planer for konkrete tiltak og en samlet plan for utvikling av sykehusene i helseforetaket. HMR gjennomførte en prosess som resulterte i at styret fattet vedtak 13. desember 2012 om å bygge et nytt felles akuttsykehus for Nordmøre og Romsdal til erstatning for sykehusene i Kristiansund og Molde.

HMR sitt vedtak ble behandlet i styret i HMN dagen etter. Styret sluttet seg til HMR sine anbefalinger og ga føringer for å gå videre med en idefase, inkludert føringer for den geografiske plasseringen av det nye akuttsykehuset:

"…. Eit geografisk område for det nye akuttsjukehuset for Nordmøre og Romsdal plassert på aksen frå-og-med Hjelset til-og-med søre del av Frei. Styret har merka seg høyringsuttalane og faglege rapportar som understrekar fordelane ved eit bynært akuttsjukehus og føreset at det vert teke omsyn til desse vurderingane i det vidare arbeidet."

Saken ble behandlet i foretaksmøtet for HMN den 24. mai 2013.

HMR fikk ansvar for å gjennomføre selve utredningsprosessen for nytt sykehus. Utredningsarbeidet munnet ut i en Idefaserapport datert 25. november 2014.

Styret i HMR fattet vedtak 17. desember 2014 med fem av ni stemmer hvor punkt 1 lyder:

"Styret for Helse Møre og Romsdal HF vedtar at nytt Sykehus i Nordmøre og Romsdal lokaliseres til Opdøl (ved Molde)".

Styret i HMR fattet vedtak 18. desember 2014 med åtte av ti stemmer hvor punkt 1 lyder:

"Styret for Helse Midt-Norge RHF vedtar at nytt Sykehus for Nordmøre og Romsdal lokaliseres til Opdøl (ved Molde)".

Foretaksmøtet i HMN fattet vedtak 19. desember 2014 som lyder slik:

"Foretaksmøtet stadfester styret i Helse Midt-Norge RHF sitt vedtak i styresak nr 84/14 om at nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal lokaliseres til Opdøl (ved Molde)".

Ved stevning datert 30. oktober 2015 bragte Kristiansund kommunes prosessfullmektig, advokat Kjetil Wedervang Mathiesen, saken inn for retten. Tilsvar fra Helse Midt-Norge RHF sin prosessfullmektig, advokat Erik Bratterud, er datert 10. desember 2015.

I planmøtet den 13. januar 2016 besluttet retten saken fremmet.

Hovedforhandling ble holdt 23. – 30. mai 2016.

På denne lenka kan du lese dommen i sin helhet.