– Med utvidet frist får kommunene som var «på gli» mer tid til å komme i mål, sier fungerende fylkesmann Rigmor Brøste.

– Først vil jeg rose kommunen for å ha gjort en god jobb! Alle i fylket gjorde vedtak innen fristen 1. juli, sier Brøste til Romsdals Budstikke.

– Jeg vet at det har tatt mange ressurser, og at andre oppgaver har blitt satt på vent. Nå kan kommunene ta sommerferie med god samvittighet, men etter ferien håper jeg de vil finne fram kartet igjen, sier en engasjert fungerende fylkesmann fredag ettermiddag.

Mer tid

Fredag sendte nemlig kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ut et brev til Fylkesmennene med beskjed om at fristen for frivillig sammenslåing utvides til 31. desember.

– Det er veldig bra. Mange kommuner er fortsatt i en prosess der de kunne ha oppnådd noe om de fikk lengre tid. Mange trenger nok også å se hvordan kartet ser ut rundt seg. Det ble jo ikke klart før nå, påpeker Brøste.

– Jeg kan skjønne at for eksempel varaordføreren i Kristiansund sier «jammen?» når de ser at både Molde og Ålesund går sammen med nabokommuner.

Blir konkret

Fram mot 31. desember lover Fylkesmannen å være aktiv på banen og bistå kommuner som trenger hjelp i prosessen. De er allerede kontaktet av kommuner som ber om råd.

Den 1. oktober kommer Fylkesmannen med sine egne, konkrete anbefalinger om sammenslåing.

– Men vi vil ha en dialog med kommunene først. Vår anbefaling skal ikke komme som en overraskelse på dem, påpeker Brøste.

– Er det noen kommuner som skiller seg ut, som Fylkesmannen gjerne vil ha på banen?

– Ja, det er det, men det kan jeg ikke si noe om nå. Det kan være en som er inneklemt, eller er ufrivillig liten. Det handler også om fordeling av tyngde i regionene, forteller Brøste.

Bærekraftighet

Så langt har Fylkesmannen ment lite offentlig om kommunesammenslåingen.

– Hvorfor det?

– Vi skulle ikke mene noe i denne perioden, men peke på utfordringene Kommune-Norge står overfor. Vårt oppdrag har vært å få alle kommunene til å kjøre gode prosesser, og alle 36 kom i mål med vedtak. Nå skal Fylkesmannen gjøre en sjølstendig vurdering og se på helheten i regionene, slik vi er bedt om, forteller Brøste.

I vurderingen vil samfunnsutvikling og bærekraftighet være viktige stikkord.

– Fylkesmannens anbefaling i kommunereformen skal bli slik at den også kan legges til grunn i neste regjeringsperiode. Det kan være viktig for kommunene å ta med i sine vurderinger, sier Brøste.

Bygger muskler

Hun viser til at det ikke holder å bare tenke «vi har det så bra i dag».

– Det handler om utfordringene vi vet vi står overfor i framtida. Som for eksempel at vi får langt flere eldre, fordelt på færre yrkesaktive. Vi må bygge muskler sammen. Norge har ikke råd til dagens kommunestruktur i framtida, sier Brøste.

Hun er tydelig på sammenslåingen fortsatt er frivillig, men at den økonomiske gulrota med videreføring av fullt basistilskudd kun gjelder for kommuner som fatter vedtak før 31. desember 2016.

Mest nei

I Møre og Romsdal fattet 17 av 36 kommuner vedtak om å slå seg sammen.

Det er på linje med nasjonale tall, som viser dobbelt så mange nei som ja. 127 kommuner hadde 30. juni positivt vedtak om kommunesammenslåing, mens 264 har vedtatt å fortsette alene, ifølge NTB.

– Var fristen for kort siden den blir forlenget?

– Det blir subjektivt, for det var viktig å ha en konkret frist. Ja, det ble «bare» 40 færre kommuner per 1. juli (fra 428 til 388), men mer enn nok til å skape dynamikk. At mange har uttalt at de har blitt bedre kjent med naboene, er veldig positivt, og en gevinst i det videre arbeidet, sier Brøste.

– Man kan si at med utvidet frist står toget litt lenger på stasjonen med dørene åpne. Det håper jeg kommunene ser.

Nye venner

Disse gjorde vedtak om å slå seg sammen i Møre og Romsdal innen fristen 1. juli:

Fræna og Eide bygger Hustadvika kommune.

Molde, Midsund og Nesset bygger Nye Molde kommune

Ålesund, Sandøy og Skodje bygger Nye Ålesund kommune.

I sør har Volda vedtatt å slå seg sammen med Hornindal i Sogn og Fjordane.

I nord har Halsa vedtatt å slå seg sammen med Hemne og Snillfjord i Sør-Trøndelag.

1. oktober er Fylkesmannens anbefaling om hvem som bør slå seg sammen klar.

Fristen for å gjøre egne, frivillige vedtak utvides til 31. desember 2016. Bare da omfattes man av de gunstige støtteordningene i reformen.

Kilde: Fylkesmannen i MR