Frifunnet på alle punkt

Under rettssaka ble det presentert to svært ulike oppfatninger av hvordan prosessen i forkant av tomtevedtaket hadde foregått, via kommuneadvokat Kjetil Wedervang Mathiesen på den ene siden, og regjeringsadvokat Erik Bratterud på den andre.

Domsslutningen fra Inntrøndelag Tingrett i sykehussaken ble forkynt torsdag 30. juni og Helse Midt-Norge er frifunnet på alle punkter.

  • Vedtaket ikke ugyldig.

  • Utilbørlig styrt prosess ikke sannsynliggjort.

  • Utilbørlig påvirkning av aktører ikke sannsynliggjort.

  • Statsråd Bent Høie ikke inhabil.

  • Styremedlem Liv Stette ikke inhabil.

  • Ingen feil i saksbehandlingen.

  • Ingen feil ved skjønnsutøvelsen.

  • HMN har ikke overskredet sin forvaltningsmyndighet.

  • Eventuelle feil knyttet til lukking av styremøter betyr ikke at vedtaket er ugyldig.

- Ikke inhabil

I rettens avsluttende vurdering heter det:

«Retten har i pkt. 4.2 konkludert med at beslutningen om å arbeide videre med ett felles sykehus på Nordmøre og Romsdal ikke er ugyldig. Retten har i pkt. 4.3 konkludert med at det ikke er sannsynliggjort at det har foregått en utilbørlig styrt prosess eller utilbørlig påvirkning av aktører i beslutningsprosessen. I pkt. 4.4 er det konkludert med at verken statsråd Bent Høie eller styremedlem i HMN Liv Stette var inhabile. I pkt. 4.5 og 4.7 er det konkludert med at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. I pkt. 4.6 har retten kommet til at det ikke er noen feil ved skjønnsutøvelsen. HMN har ikke overskredet sin forvaltningsmyndighet.

Retten har under pkt. 4.3 drøftet spørsmålet om styremøter i HMN i strid med loven er holdt for lukkede dører, herunder om hvordan beslutning om lukkede dører skal fattes. Retten har konkludert med at feil knyttet til dette, ikke medfører at vedtaket om lokalisering av nytt sykehus vil være ugyldig. Retten mener feilen ikke kan ha virket inn på vedtakets innhold.

Vedtak fattet av foretaksmøtet i Helse Midt-Norge datert 19. desember 2014 om å plassere nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal til Opdøl (ved Molde) er ikke ugyldig.»

- Skuffet

Kristiansund kommune tar foreløpig dommen til orientering.

- Ut over det ønsker vi foreløpig ikke å kommentere dommen før vi har gått grundig igjennom domspremissene. Kommunen vil nå bruke tiden fram til ankefristens utløp på å gå nøye gjennom dommen og selvsagt vurdere en eventuell anke.

Ordfører i Molde Torgeir Dahl er ikke overrasket over resultatet i Inntrøndelag tingrett.

- Helt som forventet, sier Dahl til Rbnett.

Kristiansund kommune er også dømt til å betale motparten saksomkostninger på 360 968 kroner. Som dommen sier: "Helse Midt-Norge har vunnet saken fullt ut, og skal etter hovedregel ha krav på å få dekket sine kostnader."

Helse-Midt taus

Helse-Midt Norge holder også nokså tett om dommen foreløpig.

- Vi tar saken til etterretning, men ønsker ikke å kommentere innholdet i dommen foreløpig, sier kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukaas i Helse-Midt Norge til Rbnett. - Det er ferietid og juristene våre må få tid til å se på saka.

- Er dere lettet eller glad for avgjørelsen som nå kom?

- Vi tar avgjørelsen til etterretning, utover det ønsker vi ikke å kommentere dommen.

Styreleder i Helse Midt Ola H. Strand var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag. Nestleder Paul Steinar Valle opplyser at han fått beskjed om å ikke kommentere saka.

- Gyldig vedtak

Inntrøndelag tingrett gir Kristiansund kommune medhold i at det etter lovens ordlyd skulle ha vært fattet vedtak om videre planlegging av ett nytt felles akuttsjukehus på et foretaksmøte.

«Det er imidlertid gode grunner som taler for at en gjennom måten saken er behandlet på likevel kan si at det er fattet en gyldig beslutning. For det første har spørsmålet vært behandlet gjennom melding til foretaksmøtet i 2012. I tillegg redegjorde styreleder i HMN Marthe Styve Holte i foretaksmøtet for den prosess som var kjørt og den beslutning som var fattet. På denne måten har en sikret at statsråden gjennom sin aksept i foretaksmøtet har godtatt vedtaket om å jobbe videre med ett felles sykehus. Retten vil videre bemerke at det er fattet et vedtak i foretaksmøtet den 19. desember 2014 om å bygge ett felles nytt akuttsykehus på Opdøl.»

På bakgrunn av dette fant ikke retten av Kristiansund kommunes anførsel kunne føre fram: «Vedtaket om å bygge ett felles sykehus er ikke på dette grunnlag ugyldig.»

Andersen-avgangen

Kristiansund påstod under rettsaken at det var tomtevalget som var årsaken til at tidligere administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Trond Michael Andersen, fikk sparken. Retten fant imidlertid ikke nok beviser til å støtte denne teorien.

- Retten kan ikke se at det er sannsynliggjort at konstitueringen av Daniel Haga som adm.dir. hadde noe med tomtevalgsaken å gjøre, heter det i rettens vurdering

Les dommen i sin helhet her!

Saka oppdateres fortløpende!