Rune Hoddevik, som er ansvarlig for bedriftsmarked i DNB i Romsdal og på Nordmøre, viser til «Bedriftstempen» banken har foretatt. Undersøkelser viser forventninger hos bedriftsmarkedskunder i DNB ett år fram i tid, og omfatter bedrifter med en omsetning på under 20 millioner kroner.

– Hvis vi ser totalt på det, er det bra optimisme rundt om blant de små og mellomstore bedriftene i Møre og Romsdal, sier Rune Hoddevik.

Underskogen

– Det er underskogen vi snakker om her. Det som kommer fram i mediene, er gjerne når de store bedriftene gjør noe. Når vi ser på underskogen av små og mellomstor bedrifter, er vår konklusjon at bildet er betydelig mer nyansert, og optimismen større, enn en kanskje skulle tro, sier Rune Hoddevik.

Lavest

I undersøkelsen har DNB kartlagt forventningene når det gjelder utvikling i antall ansatte, omsetning og lønnsomhet, som er samlet i en indeks. Her skårer Møre og Romsdal lavest av samtlige fylker i landet, med en indeks på 27. Nord-Trøndelag – av alle – ligger på topp, med en indeks på 51. Landsgjennomsnittet ligger på 30.

Økt omsetning

– Møre og Romsdal kommer litt lavt, og ikke overraskende er vi i godt selskap med Rogaland. Det har sjølsagt med næringsstrukturen og offshoresektoren å gjøre. Men sjøl om indeksen er noe lav, er det uansett et faktum når en ser på bedriftene som er intervjuet i Møre og Romsdal at 44 prosent av dem venter høgere omsetning om 12 måneder enn i dag. Det er bare fem prosent av bedriftene som venter lavere omsetning. Resten venter en stabil utvikling, sier Rune Hoddevik.

Når det gjelder lønnsomhet, er de 43 prosent av bedriftene som tror den vil bli forbedret kommende 12 måneder. Bare åtte prosent tror den vil bli svakere.

– Mange av kundene vi snakker med, forventer vesentlig bedre resultat i år enn i fjor, sier Runde Hoddevik.

– Når det gjelder sysselsetting, er beddriftene i Møre og Romsdal litt mer tilbakeholdne. Der tror drøyt 70 prosent at de vil ha uendret antall ansatte. 18 prosent tror de vil øke antall ansatte, og 12 prosent at de vil ha færre. Totalt sett betyr det en svak økning, sier rune Hoddevik.

Ikke så mørkt

– I vår verden er ikke bildet så mørkt som en enkelte ganger får inntrykk av. Bildet varierer sjølsagt fra bransje til bransje, sier Rune Hoddevik.