De aller fleste av de rundt 25.000 i landet som jobber som avlastere og støttekontakter, har såkalte oppdragskontrakter med kommunene, som betyr at de blant annet ikke har rett til ferie- og sykepenger.

I forrige uke slo Høyesterett fast at en støttekontakt i Ålesund, som gikk til sak mot kommunen, kan kreve fast ansettelse, skriver Sunnmørsposten.

Dermed kan støttekontaktene kreve fast ansettelse – noe som blant annet betyr at timebetalingen kan økes med en hundrelapp, samt at arbeidstaker vil få en rekke andre rettigheter.

Rådmann Astrid Eidsvik i Ålesund kommune for seg at dommen kan koste kommunen dyrt.

– Vi tar dommen til etterretning, men kan ikke si hva det betyr i kroner og øre, sier Eidsvik, som legger til at saken ikke bare gjelder Ålesund, men hele Kommune-Norge.

– Storting og regjering har lagt til grunn at kommunene skal være oppdragsgivere. Når Høyesterett har kommet til en annen konklusjon, kan det bety en økning i utgiftene på 50 prosent for norske kommuner, sier Svein-Rune Johannessen, som er lokalpolitiker i Ålesund og styremedlem i KS i Møre og Romsdal.