Ole E. Øverland fulgte debatten i kommunestyret i Gjemnes tirsdag om kommunereformen. Den tidligere ordføreren i Gjemnes og fylkesordfører i Møre og Romsdal sier til Romsdals Budstikke at han ikke er overrasket over vedtaket i Gjemnes om å bestå som egen kommune.

Savnet retningsvalget

– Det som overrasket var at det etter vedtaket om å bestå som egen kommune, ikke ble foretatt noen avstemning om retningsvalg i tilfelle det blir bestemt at Gjemnes er for liten til å bestå som egen kommune. Det er jo et flertall i kommunestyret som mener at Gjemnes er for liten til å være egen kommune, men av taktiske årsaker ble det flertall for å si at Gjemnes skal fortsette alene. Jeg hadde forventet at man hadde foretatt votering der Gjemnes i retning Molde ble satt opp mot Gjemnes i retning Kristiansund. Men det kom aldri noe forslag om sammenslåing med Kristiansund, sier Øverland.

Kristiansund ikke nevnt

– Hvordan tror du Fylkesmannen vurderer vedtaket fra Gjemnes kommunestyre?

– Det er vanskelig å spå. Hvis Fylkesmannen leser protokollen fra kommunestyret, ser han at 10 av 17 representanter vil at Gjemnes skal fortsette som egen kommune. Et mindretall på 7 av 17 vil slå seg sammen med Molde. Ingen har nevnt noe om Kristiansund, sier Ole E. Øverland.

– Hva ser du at Gjemnes kommer til å gjøre videre?

– Vedtaket i kommunestyret innebærer at Gjemnes fortsetter som i dag, som egen kommune. Det er såpass steile fronter mellom ulike deler at kommunen med dette vedtaket slapp unna å velge retning om man skulle slå seg sammen med noen. Det interessante spørsmålet blir: Hva kommer Fylkesmannen til å gjøre?

Aukra inn i diskusjonen?

– Hva tror du Fylkesmannen vil se etter?

– Molde, Midsund og Nesset har blitt enig om å slå seg sammen til det jeg kaller Stor-Molde. Når Fylkesmannen skal vurdere regionen, vil jeg bli forundret om han ikke pirker borti Aukra kommune. Aukra har en stor del av innbyggerne på fastlandet, klemt inne mellom Stor-Molde og Fræna. Kopler man inn samferdselsutbyggingene som kommer, med Møreaksen og Kjerringsundet som skal knytte Aukra landfast via Midsund til Molde, blir jeg forundra om ikke det må komme en diskusjon om Aukras plass i Stor-Molde, sier Ole E. Øverland.