Lysene i kommunestyresalen på Batnfjordsøra er slokt. Politikerne har gått heim etter å ha vedtatt med 10 mot 7 stemmer at Gjemnes skal forbli som egen kommune i framtida. Ordfører Knut Sjømæling er igjen og rydder i noen papirer. Han er svært fornøyd med måten debatten om kommunereformen forløp på tirsdag kveld.

Skryter av kommunestyret

– Kommunestyret hadde en saklig debatt. Debatten viste stort engasjement, og svært ulike synspunkt på hva som vil gavne folket best. Engasjementet har vært stort i Gjemnes helt siden vi holdt folkemøter, folkeavstemning og nå fram til politisk behandling, sier Knut Sjømæling.

Sjømæling var blant flertallet som ønsker at Gjemnes forblir egen kommune.

– Rådmannen sa til kommunestyret at Gjemnes ikke vil være bærekraftig som egen kommune i framtida. Har kommunen bærekraft, slik du ser det?

– Si det. Det går godt an å drifte kommunen godt i fire-fem år. Minst. I et 20-års perspektiv er det vanskelig å se hvordan det vil bli.

– Hva tror du er grunnen til at et flertall vil beholde dagens kommune?

– Folk er kjøle godt fornøyd med slik vi har det i dag. Slik er det i omtrent alle kommunene. På kort sikt er det hovedgrunnen til motstanden vi ser mot kommunereformen.

– Hvordan ser du på jobben politikerne i Gjemnes har foran seg for å utvikle kommunen til en bærekraftig kommune?

– Forholdene rådmannen beskrev i saksframstillingen til kommunestyret, om sårbarheten vår med tanke på rekruttering og fagmiljø, var ikke kjent da vi holdt folkeavstemningen. Det vil nok kunne være et ankepunkt mot oss. Vi politikere har et tungt ansvar for å klare å drifte kommunen godt, sjøl om vi som kommune blir straffet av det nye inntektssystemet.

– Gjemnes har i dag eiendomsskatt på 5,25 promille. Blir den beholdt på dagens nivå?

– Det er ikke noe som tilsier at vi skal øke eiendomsskatten. Eiendomsskatten vil ikke være noe hjelpemiddel. Det har vært en aksept i Gjemnes om å bruke eiendomsskatten så lenge skattepengene går til målbare prosjekt, som å oppruste skolene og bygge ny sjukeheim. Når prosjektene er finansiert, er meningen å senke eiendomsskatten, sier Knut Sjømæling.

Gjemnes kommune planlegger å bygge ny sjukeheim med 55 plasser, til erstatning for dagens sjukeheimbygning på Batnfjordsøra.

– Utfordringen blir å finne annen bruk for dagens sjukeheimsbygg. Vi mener det er mer lønnsomt for kommunen å bygge ny sjukeheim i stedet for å renovere og bygge om den gamle, sier ordføreren.

– Kan du si til innbyggerne i Gjemnes at dagens tjenester vil bli opprettholdt?

– Ja, det er målet. Om vi mister fire millioner kroner i inntekter over en periode, skal det være mulig å drive kommunen godt likevel, sier Knut Sjømæling.