Det pågår en nominasjonskamp i Arbeiderpartiet her i fylket, en kamp som ser ut til å få en avklaring rundt toppen på lista til Stortingsvalget neste høst.

Det skriver Sunnmørsposten under tittelen "Ålesund Ap sa nei til hestehandel".

Botten ut - Torve inn

Arbeiderpartiets lokallag i Sunndal og Kristiansund vil vippe Else-May Botten fra førsteplassen på stortingsvalglista, og i stedet sette inn Tove Lise Torve, som i dag står på 3.plass. Begge er fra Nordmøre, men Botten bor i Molde i tillegg til Oslo, mens Torve bor i Sunndal unntatt de ukene hun er på Stortinget som vara.

For å få til hestehandelen, var forslaget fra Sunndal og Kristiansund følgende: Hvis Ålesund Ap støttet Torve på førsteplass på bekostning av Botten, tilbød de å støtte Ålesunds kandidat Svein-Rune Johannessen på andreplass på lista, i stedet for Fredric Holen Bjørdal fra Ørstas.

Hvis Ålesund hadde gått med på dette, ville toppen på valglista vært spikret fordi disse tre lokallagene sammen har flertall på det kommende nominasjonsmøtet.

Ålesund støtter Botten

Sunndals og Kristiansunds framstøt overfor Ålesund har imidlertid ikke ført fram. Det bekrefter Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal:

– Vi var klar over at en konstellasjon mellom oss og Nordmøre kunne få flertall på nominasjonsmøtet. Derfor valgte vi å behandle saka i vårt styre. Der ble det besluttet at vi ønsker å støtte Else-May Botten som vår førstekandidat, sier Aurdal til smp.no.

Og:

– Fredric Holen Bjørdal har bred støtte i hele fylket og AUF for å fortsette på andreplassen, sier hun til avisa.

Dermed går det mot at Botten beholder førsteplassen, og Holen Bjørdal andreplassen, mens det er åpent hva som vil skje med tredjeplassen som Torve ble valgt inn på.

Ap Møre og Romsdal har som kjent to på fast plass på Stortinget denne perioden, mens tredjeplass på lista er vara.

Delt komité

Ifølge Sunnmørspostens opplysninger er nominasjonskomiteen delt. De har sendt ut på høring til lokallagene i fylket et listeforslag der flertallet av de ni i komiteen støtter Botten på topp, mens et mindretall støtter Torve på topp.

Nordmøre begrunner sitt forslag til hestehandel ut fra rykter om at Nordmørslista stiller liste til Stortingsvalget. "Uten en nordmøring på Ap-toppen, frykter de å tape en mengde stemmer til Nordmørslista," skriver Sunnmørsposten.