En moldemann i 20-åra må sone 21 dager i fengsel etter at han ble dømt for vold og trusler mot politiet. Den ene meddommeren i Romsdal tingrett mente det var spesielle formildende omstendigheter som gjorde at mannen burde slippe med samfunnsstraff.

Politiet fikk bekymringsmelding fra mannens samboer en natt i oktober. Hun skulle hente ham på en privatfest, men da hadde han kastet fra seg mobilen og forsvunnet i terrenget. Han var svært beruset, og samboeren var bekymret for sinnstilstanden hans etter en livskrise.

Nektet å stoppe

Politiet sendte ut en patrulje med to politifolk og en politistudent for å søke etter mannen. De delte seg opp for å dekke et større område, og det var studenten som oppdaget ham, sa at hun kom fra politiet og ba ham stoppe.

Han fortsatte bare å gå og sa at han ville være i fred. Da politistudenten kom etter ham på nytt, spurte mannen om hun ville stoppe om han hadde våpen. Han lot som at han tok opp et våpen fra bukselinningen, rettet hånda mot studenten og sa "pang". Studenten tok tak i mannen, men han vred seg ut av grepet og dyttet henne kraftig slik at hun falt bakover. Hun satt på bakken da den andre politimannen kom til stedet og satte lommelykta mot mannen. Moldemannen sprang da mot polititjenestemannen og dyttet ham i brystet med strake hender.

Den tredje politimannen kom da til og fikk lagt mannen i bakken. Moldemannen ble påsatt håndjern, og han var aggressiv og ropte ukvemsord på veg tilbake til politibilen.

Beklaget sterkt

I tingretten erkjente mannen det som hadde skjedd, sjøl om han husket svært lite av det. Han er tidligere ustraffet, og han pleide heller ikke drikke så mye alkohol.

Det skal reageres strengt mot vold og trusler mot politi, og bare helt unntaksvis skal man ikke bruke ubetinget fengselsstraff. Aktor la ned påstand om 36 dagers fengsel. Rettens tok hensyn til den livskrisen han var i og det at han hadde erkjent hendelsen og sterkt beklaget det som skjedde.

Flertallet ville likevel dømme ham til fengsel. De la vekt på at politiet stadig må ta seg av folk i livskriser, og at straffeloven skal beskytte en offentlig tjenestemann også i slike tilfeller.