Hun reiser mandag til Rogaland og Vest-Agder for å møte arbeidsløse nordmenn og besøke bedrifter i omstilling.

På spørsmål om hva som vil avgjøre om Norge snart ser slutten på nedgangsperioden landet er inne i, svarer statsministeren slik:

– Usikkerheten omkring europeisk vekst som følge av brexit vil ha en betydning.

– Blir det mindre investeringer? Blir folk mer nervøse? Hvordan blir den økonomiske utviklingen i Sverige og Tyskland påvirket av dette? Hvordan vil dette slå ut for Norge? Fastlandsøkonomien er veldig vendt mot Sverige og Tyskland, særlig industrien vår, sier Solberg til NTB.

Mørke brexit-skyer

Hvis brexit fører til svekket europeisk vekst, tror analytikere det vil få konsekvenser for Norge.

To tredjedeler av norsk import skjer fra EU. Med olje og gass holdt utenfor går to tredjedeler av norsk eksport til EU.

Omkring to tredjedeler av norske utenlandske investeringer skjer i EU, mens to tredjedeler av utenlandske investeringer i Norge kommer fra EU.

– Storbritannia har vært en pådriver for at EU skal utvikles i en liberal handelsorientert retning. Uroen fra brexit kan dermed få direkte følger for norsk økonomi og næringsliv, skriver hovedorganisasjonen Virke.

– Sammenvevd

NHOs direktør for internasjonalisering og Europa-politikk, Tore Myhre, mener brexit skaper stor usikkerhet for bedriftene og indirekte også rammer Norge.

– Lavere vekst i Storbritannia betyr mindre muligheter for norske bedrifter. Også europeisk økonomi vil kunne lide, noe som slår inn på norsk økonomi siden vi er så sammenvevd med EU, konstaterer han.

Norsk eksport til Storbritannia var i fjor på 22 prosent, og olje og gass utgjorde 80 prosent av dette. 8 prosent av den norske fastlandseksporten gikk til Storbritannia, ifølge tall fra Nordea Markets.

Rundreise

Prognoser fra SSB viser betydelig økt vekst i fastlandsøkonomien neste år. Ledigheten når toppen i år og bikker nedover i 2017, anslås det. Nordea Markets og DNB Markets tror imidlertid ledigheten skal videre opp.

I tillegg til eventuelle brexit-følger vil oljeprisens utvikling avgjøre om norsk økonomi går lysere tider i møte. Prisen er nær doblet siden januar, men oljen koster fortsatt under halvparten av det den gjorde for to år siden.

Trass usikkerhet slår Solberg an en positiv tone før mandagens besøk til Stavanger, Klepp, Flekkefjord og Kristiansand.

– Vi har fått mange positive signaler de siste tre-fire ukene. Ledighetstallene er lavere og konjunkturrapportene viser til mer optimisme. Men vi må ikke avvise at vi igjen kan få høyere ledighetstall og utfordringer, sier hun.

Solberg skal møte arbeidssøkende rogalendinger og oljeservicebedrifter som forsøker å skaffe seg flere bein å stå på. I Flekkefjord får hun se hvordan tiltakspenger fra budsjettet brukes til oppgraderinger.

Onsdag reiser Solberg til Møre og Romsdal for å møte næringslivsledere i maritim sektor i Ålesund, og dagen etter drar hun til Stord og Haugesund.