Kommunene Midsund, Nesset og Molde har bestemt seg for å slå seg sammen. Det betyr en kommune på nesten 32.000 innbyggere og et flateinnhold som er mer enn fire ganger så stort som dagens Molde. Midsund bidrar med drøyt 2000 og Nesset men knapt 3000.

Før du leser mer: Har du prøvd vår nye quiz om Nesset, Midsund og Molde? (denne saken gir noen svar)

Ferjekaia på Dryna er ytterpunktet i vest, mens Aursjøhytta innerst i Nesset er 167 kjørekilometer og tre og en halv time unna. Hans Olav Lahlum har sagt om Molde at byen har et sentrum formet som et tau. Nå blir også kommunen lang.

I flateinnhold blir den nye kommunen 1502 kvadratkilometer - mest takket være store Nesset med sine 1046. Dermed blir den nye kommunen omtrent like stor som Rauma, men fortsatt mindre enn Sunndal. Og fortsatt blir vi veldig mye mindre enn kommunene i Finnmark.

Storkommunen kan imidlertid bli enda større. Tirsdag skal Gjemnes bestemme seg. Det er allerede laget en felles avtale mellom Molde, Nesset og Gjemnes, og Nesset sa ja til denne avtalen torsdag.

Avtalen innebærer blant annet at navnet blir Molde kommune, og at det skal lages nytt kommunevåpen.

Eide og Fræna slår seg sammen, mens Rauma, Vestnes og Aukra ser ut til å bli stående med samme grenser som i dag. Så vil tida vise hva som skjer med Sandøy kommune som slites mellom Sunnmøre og Romsdal.