Torsdag ble det klart at Midsund og Nesset valgte å slå seg sammen med Molde. Reaksjonene har ikke latt vente på seg blant Midsunds innbyggere. Det forstår ordfører Odd Helge Gangstad (SP) godt.

– Det er ikke til å stikke under stol at det har vært voldsomme reaksjoner. Vi har programfestet at vi skal følge folkemeningen. Det er det alle spørsmål fra salen under folkemøter har dreid seg om. Torsdag skjedde det motsatte, sier ordføreren.

Lange samtaler

Noe av grunnen til at Midsund valgte å slå seg sammen med Molde og Nesset er endringer i inntektssystemet.

– Distriktsindeksen rammer oss noe voldsomt. Den fører til at Midsund mister småkommunetilskuddet, sier han.

Gangstad forstår de sterke reaksjonene etter torsdagens avgjørelse.

– Jeg har hatt lange telefonsamtaler i hele dag, og har mest sannsynlig satt rekord i mobilsamtaler. Men dette er noe jeg vil bruke tid på. Det roer seg nok etter hvert, men dette kommer til å ligge der lenge, sier han.

Ikke stoppe

Gangstad viser til at kommunestyrerepresentantene er valgt inn på bakgrunn av et partiprogram, og at velgerne har tiltro til at de skal følge programmet, og når det ikke blir tilfelle, skaper det reaksjoner. Men ordføreren er opptatt av å se framover.

– Vi kan ikke stoppe opp. Det ligger ikke i midsundingen sitt vesen. Vi har litervis med fiskerblod i åra, og da klarer vi rett og slett ikke å stoppe opp. Vi må framover. Som ordfører er det min jobb å sørge for at samfunnet på øya går rundt, og at vi ikke får for harde fronter. Min fremste oppgave er å snakke med folket, sier han.

Ordføreren tar rollen si fullt og helt på alvor, og skal jobbe for kommunen.

– Jeg snakket med både Hurlen og Dahl etter møtet torsdag. Jeg inviterte Hurlen en tur ut hit på Midsundfestivalen, for å se hvordan vi har det her ute, sier Gangstad.

Utfordrende

Han tror det blir utfordrende med en kommune med så lang avstand.

– Det blir en lang kommune. Å sykle Molde på langs vil sikkert ta et døgn. Det kan bli utfordrende for et kommunestyret med så lange avstander. Vi sitter ikke med nok kunnskap om hverandre når kommunen blir så stor i areal. Skal vi behandle en sak om et vannkraftverk i Eresfjord, så har ikke jeg kompetanse til å mene noe om det, sier han.

Gangstad er bekymret for at det åpner for mer makt i administrasjonen.

– Kommunereformen er ei stor utfordring for lokaldemokratiet. Jeg spår en betydelig lavere valgdeltakelse i Midsund etter det de nå har opplevd, sier han.

Ordføreren tror også det vil gå utover valgdeltakelsen at partiene slås sammen.

– Det blir en lang nominasjonsprosess. Noe som er fantastisk bra. Men det vil også bli ei liste med mange ukjente navn. Men vi må jobbe for å få det best mulig, sier han.