Klokken 10.00 møtte seks flyktninger opp på Holmarka i Molde.

Sammen med Molde og Omegn hagelag skulle de lage kjøkkenhage.

- Vi har tidligere hatt et orienteringsmøte med flyktningtjenesten, hvor flere fra voksenopplæringen meldte interesse, sier leder Reidar Dahlstrøm.

Seks engasjerte

Torsdag var det tre fra Somalia, to fra Eritrea og en fra Uganda som deltok. Disse var fra 22 til 30 år.

- De plantet tilsammen ti vekstbed, som de selv skal følge opp fremover. Disse må vannes, lukes og høstes. En av de seks har litt erfaring fra Tingvoll, hvor han har tatt del i matproduksjonen på Tingvoll gård, sier Dahlstrøm.

Gjengen holdt på frem til klokken 13.00. De ryddet blant annet plass til plantene som blir stor, og satt opp støtter til plantene som blir høy.

Planter i fleng

Mais, chili, gresskar, kål, løk, tomater, vårløk, jordbær og et titalls urtetyper er noe av plantene de satt ned.

- En god miks av både eksotisk og norsk, sier Dahlstrøm.

- Haukebø Gartneri og Hagesenter bidrar stort med veldig gode priser på jord og planter, og Felleskjøpet stiller med pallekarmer, legger han til.

- En form for integrering

Dette er det første samarbeidet Molde og Omegn Hagelag har med flyktningtjenesten.

- Vi laget en avtale i fjor høst, og elever fra Natur, miljø og friluftsliv ved Bekkevoll ungdomsskole plantet frukttrær og bærbusker. Disse skal høstes i år, og både elever og flyktninger er hjertelig velkomne til å hjelpe til, sier Dahlstrøm, som tror samarbeidet er en form for integrering:

- Flyktningene får lære om norske og eksotiske råvarer. Hvis interessen er like stor til høsten, vil vi lære de hvordan de kan bruke råvarene de dyrker.

Mandag satt seks flyktninger opp ti vektsbed. Torsdag plantet de alt fra vårløk til jordbær i de. F.v.: Reidar Dahlstrøm, Serule Brian, Abshir Ali Hassan og Ali Abdula Mohamed. Foto: Bjørn Brunvoll