Innbyggerundersøkelsen i Midsund viser at folk flest sliter med å inngå ekteskap med Molde. Derfor ønsker nær to av tre at Midsund skal fortsette som egen kommune.

- Dette er kanskje det som overrasker meg mest. Det er et stort flertall for å fortsette som egen kommune, både blant kvinner og menn og i alle aldersgrupper. Det er bare tre av ti som er tydelig på at Midsund skal slå seg sammen med Molde. Det er klar tale fra folket, mener ordfører Odd Helge Gangstad (Sp).

Opinion har lagt fram resultatet av innbyggerundersøkelsen, som omhandlet midsundingens forhold til intensjonsavtalen med Molde og om Midsund og Molde var et naturlig valg for en ny kommune. 200 personer over 16 år ble oppringt og har sagt sin mening.

Samferdsel

- Blant dem som foretrekker at Midsund fortsetter som egen kommune, er det 87 prosent som mener ei eventuell kommunesammenslåing med nabokommuner blir vesentlig mer aktuelt dersom samferdselsprosjekt blir realisert. Menn og de over 45 år er overrepresentert blant dem som synes sammenslåing blir mer aktuelt da, konstaterer ordføreren.

Mot Aukra

Innbyggerundersøkelsen stiller spørsmål rundt intensjonsavtalen med Molde, det er ingen spørsmål relatert til at Midsund og Aukra er et alternativ.

-  At så stor andel av de spurte synes det er mer aktuelt med sammenslåing etter at samferdselsprosjekt blir realisert, kan sikkert tolkes på ulike måter. Men jeg tror nok at ei realisering av prosjektet over Kjerringsundet teller tungt og har hatt betydning for svaret, sier ordføreren.

Takker nei

Et knapt flertall (51 prosent) stiller seg negative til at Midsund og Molde lager en ny kommune i henhold til intensjonsavtalen som er inngått. 28 prosent stiller seg positiv, mens 21 prosent velger midtpunktet på skalaen, de er verken positiv eller negativ.

Blant dem som er ganske eller svært positive til at Midsund og Molde lager en ny kommune, er det 66 prosent som er positiv til at andre kommuner også blir en del av den nye kommunen. Det er få som stiller seg negativ til dette.

Skole viktigst

Mest avgjørende for dem som er fornøyd med avtalen med Molde, er utbygging og renovering av Midsund skole og samling av grunnskolen på ett sted. 79 prosent svarer de er svært fornøyd eller fornøyd med dette. Utbygging av gang- og sykkelveier er viktig for 54 prosent av de 200 som har vært med i innbyggerundersøkelsen.

Utbygging og forskjønning av sjøfronten får samme score, mens investeringer i fotballhall har minst betydning i denne sammenheng. Men 47 prosent synes dette også er et positivt tiltak.

E-skatt

Ett av spørsmålene var hvordan folk i Midsund stilte seg til eiendomsskatt. Halvparten av innbyggerne er svært negative. Legger vi til dem som er ganske negative, er det 71 prosent som sier nei til eiendomsskatt.  Det er en tendens til at kvinner er mer negative til denne skatten enn menn. Seks prosent er positive, mens en så stor andel som 21 prosent verken er positiv eller negativ til eiendomsskatt.

Kunnskap

47 prosent av innbyggerne sier at de i stor grad har gjort seg kjent med innholdet i intensjonsavtalen mellom Midsund og Molde, 23 prosent oppgir i liten grad og 31 prosent  legger seg på midtpunktet på skalaen. Kvinner har i noe større grad enn menn gjort seg kjent med innholdet i avtalen.

Av dem som har gjort seg kjent med innholdet i intensjonsavtalen, er det 45 prosent som er fornøyd med innholdet. 31 prosent er lite fornøyd.

Inntektssystem

Er innbyggerne i Midsund kjent med det nye inntektssystemet for kommuner i landet? 46 prosent sier de i liten grad har gjort seg kjent med dette,  25 prosent oppgir i stor grad og 29 prosent legger seg på midtpunktet på skalaen.

45 prosent tror det nye inntektssystemet vil påvirke tjenestetilbudet negativt, 35 prosent tror ikke det får noen konsekvenser.

Viktige innspill

- Ei innbyggerhøring bidrar både til å gi innspill og kunnskap om hva det er innbyggerne i kommunen er opptatt av og hvor de føler tilhørighet. Det identifiserer innbyggernes syn på kommunesammenslåing, reformen får økt oppmerksomhet og det hever innbyggernes engasjement. Det gir viktige innspill til de folkevalgte, påpeker konsulent Henrik Høidahl i Opinion, som har utført innbyggerundersøkelsen for Midsund kommune.