Tines mastittlaboratorium i Molde sjekker prøver fra 35.000 fra kyr (og geiter) over hele landet i kampen mot jurbetennelse (mastitt).

- Tines laboratorium i Molde har vært en spydspiss i arbeidet med å redusere antibiotikabruken ved jurbetennelse med over 60 prosent siden 1994, skriver Tine i en pressemelding.

Laboratoriet med 8 ansatte er anerkjent for sitt systematiske sykdomsforebyggende arbeid blant fagmiljøer over hele Europa.

Lavt forbruk

Og Norge er et foregangsland når det gjelder å redusere bruken av antibiotika blant kyr. Av land i Europa er det bare Island som bruker mindre antibiotika blant kyr enn oss.

Mest antibiotika bruker land som Spania, Italia og Kypros – land som også har store utfordringer knyttet til antibiotikaresistente bakterier. Den generelle risikoen knyttet til antibiotikabruk blant storfe er blant annet knyttet til slakt, hvor resistente bakterier i tarmen til dyret kan finne veien til kjøttet. Men de resistente bakteriene kan også finne veien fra dyr til mennesker gjennom annen direkte og indirekte kontakt.

Molde - en spydspiss

Veterinær og leder av mastittlaboratoriet i Molde, Liv Sølverød, mener arbeidet som gjøres i fylkeshovedstaden er en viktig faktor i arbeidet med å forebygge omfanget av antibiotikaresistente bakterier hos kyr i Norge.

-Ved å få på plass rutinemessige undersøkelser av dyrene, kan vi skreddersy behandlingsstrategier der bruken av antibiotika begrenses til de tilfellene der det ikke finnes andre alternativer, sier Sølverød.

Resultat

Resultatene har ikke uteblitt. Fra 1994 og fram til i dag har man beveget seg fra 35 tilfeller av jurbetennelse (som må behandles med antibiotika) per 100 kyr til 15 – en reduksjon i antibiotikabruken på 60 prosent.

-Men vi hadde ikke lyktes uten et godt samarbeid mellom bønder, veterinærer og rådgivere som har tatt utfordringen på alvor, og det øvrige fagmiljøet vårt som strekker seg over hele landet. Jeg vil også trekke fram våre kolleger i TINE Rådgiving på Ås (Akershus), hvor det jobbes grundig med sykdomskontroll, statistikk og epidemiologi, legger Sølverød til.

Ikke bare mastitt

Laboratoriet i Molde jobber også sammen med myndighetene om å bekjempe byllesyke, paratuberkolose hos geit og flere andre sykdommer.Etter mange år med omfattende arbeid er blant annet norske melkegeiter fri for alvorlige kroniske smittsomme sjukdommer og melkekvaliteten er bedre enn noensinne, heter det i pressemeldingen.